Откривена супер Земља

Танјуг
Откривена супер Земља

ВАШИНГТОН - Научници НАСЕ открили су помоћу свемирског телескопа Џејмс Веб дебели слој атмосфере око стjеновите планета двоструко веће од Земље, познате као "55 Cancri-e", показује истраживање научника НАСА лабораторије за млазни погон објављено у часопису "Nature".

Планета "55 Cancri-e" је супер Земља, што је назив за планете које су веће од Земље, али мање од Нептуна.

Она је међу неколико стјеновитих планета ван Сунчевог система са атмосфером састављеном од угљен-диоксида и угљен-моноксида. 

Температуре кључања на овој планети, које могу достићи чак 2.300 степени Целзијуса, значе да је мало вјероватно да на њој постоји живот, преноси "ABC News".

Научници кажу да је ово откриће обећавајући знак да би могле постојати и друге такве стјеновите планете са густом атмосфером које би могле бити гостопримљивије.

Егзопланета удаљена 41 свјетлосну годину је осам пута тежа од Земље и кружи око своје звијезде Коперник толико близу да има сталне дневне и ноћне стране. 

Површина "Cancri-e" је покривена океанима магме, а да би идентификовали састав њене атмосфере, истраживачи су проучавали снимке Вебовог свемирског телескопа прије и након што је планета прошла иза своје звијезде.

Одвојили су свјетлост коју емитује планета од оне оне коју емитује звијезда и користили податке за израчунавање температуре планете. 

Гасови из океана магме могу играти кључну улогу у одржавању стабилне атмосфере. 

Истраживање ове супер Земље такође може дати трагове о томе како су Земља и Марс могли прво да еволуирају са океанима магме који су се од тада охладили, кажу научници.

Рењу Ху, планетарни научник у НАСА-иној Лабораторији за млазни погон, који је водио истраживање, закључио је да је ово ријетка прилика за истраживаче да проуче ову фазу у еволуцији планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана