Највећи соларни парк на свијету производиће 5 GW енергије до 2030. године

ГС
Foto: Klix

Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) жели да највећи соларни парк на свијету производи 5 GW енергије до 2030. године.

Ради се о соларном парку под називом  Мухамед бин Рашид Ал Мактум, који је један од кључних стубова стратегија Dubai Clean Energy Strategy 2050 i Dubai Net Zero Carbon Emissions Strategy, а које имају за циљ добијати 100 одсто енергије од "чистих извора" до 2050. године.

Према писању ПВ Магазина у јулу, парк Мухамед бин Рашид Ал Мактум је можда смањен с обзироом на буџет који је објавила DEWA, а у којем се наводи да је 3,27 милијарди долара додијељено за "завршетак пројеката независног произвођача електричне енергије (IPP) у соларном парку", плус још двије друге инфраструктурне локације "у наредних пет година". Међутим, након што је локацију посјетио директор DEWA -е Саед Мухамед Ал Таyер, наговијештено је да 2030. година остаје рок за достизање производње 5 GW енергије.

Ал Таyера су информисала три званичника о петој фази соларног парка, а ове седмице је DEWA саопштила да је 93,3 посто другог пројекта пете фазе завршено, као и 26,3 посто трећег пројекта.

Највећи свјетски соларни парк налази се у Сеих Ал Дахалу у Дубаију и дизајниран је у циљу смањења емисије угљен диоксида за 6,5 милиона тона сваке године до 2030. Соларни парк користи низ фотонапонских (PV) и концентрисаних соларних технологија (CSP).

У склопу постројења се налази и центар за иновације, а такође је дом једног од највећих истраживачких и развојних центара у региону.

Операције у парку су почеле 2013. године покретањем прве фазе пројекта. Друга фаза парка је комплетирана у априлу 2017. године.

DEWA -у је основао Шеик Мактоум бин Рашид Ал Мактоум 1992. године, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана