Кина: Успјешна телепортација на 100 километара! VIDEO

Aгенције
Кина: Успјешна телепортација на 100 километара! VIDEO

Шангај - Коначна сврха пројекта могла би да буде ефективан начин како да се велике количине информација брзо и ефективно пребацују са Земље у орбиту и обратно

Кинески физичари су прије двије године поставили рекорд у квантној телепортацији, успјешно телепортујући фотоне на даљину од 16 километара, али су сада тај рекорд исти физичари вишеструко потукли.

Фотоне су успјели да телепортују на даљину од 100 километара, преноси popsci.com.

Физичари Универзитета науке и технологије у Шангају, искористили су предности квантног увећавања у сврху помјерања објекта са једног мјеста на друго, без његовог помјерања. Идеја је у томе што се не телепортује сам физички објекат, већ информације које га описују и које се преносе на сличан објекат на одредишту, који затим поприма нови идентитет.

Кинески физичари за телепортацију користе ласер јачине свега 1,3 вата и врло софистицирану оптику, како би телепортовали фотоне и повратили их на одредишту. Трик је у томе што треба сачувати интегритет информације о фотону, с обзиром да се ласерски зрак шири кроз простор, односно постаје шири.

Коначна сврха пројекта могла би да буде ефективан начин како да се велике количине информација брзо и ефективно пребацују са Земље у орбиту и обратно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана