Времеплов: Шта се осамдесетих причало о Голфу у Југославији

B92
Foto: VW promo

Уз помоћ Југопапира враћамо се у ране осамдесете године прошлог вијека, кад је још била актуелна прва генерација Голфа.

Волксваген Голф је одавно постао светиња и један од најпожељнијих аутомобила на овим просторима. Врац́амо се у ране осамдесете и бившу Југославију, када је Голф прве генерације још био актуелан.

Легендарни "кец" био је омиљен аутомобил на простору бивше Југославије, па су многи покушавали да Голф упореде са знатно јефтинијим Стојадином. Ево шта су о Голфу И рекли они који су ове аутомобиле тада прегледали на техничким прегледима и сервисима.

Мај 1982: Предрачун за Голф одавно у нашој земљи има вриједност премије на лутрији. Потражња не престаје, иако је тај ауто кошта знатно више (читај десетак старих милиона динара) од најпопуларнијег домац́ег аутомобила, Заставе 101.

Да ли је Голф заиста толико успешан компромис између онога што нуди и новца који је за њега потребно издвојити? Да ли оправдава све оне муке, чекање и потезање веза како би се до њега стигло?

У сервису Ауто-куц́е Инекс на Новом Београду потражили смо шефа пријемне службе, Петра Јовановиц́а, који је са моделима марке Волксваген дружи још од 1958. године. Голфови му свакодневно пролазе кроз руке приликом редовних сервисних прегледа, али и рекламација.

Зато одговор на питање које су мане Голфа долази са правог мјеста.
Дечје болести

Волксваген Голф производи се од 1974. а тек три године касније ушао је у производни програм сарајевског ТАС-а. Дакле, било је довољно времена да се отклоне дечје болести којих је, као код сваког новог модела, било, каже шеф пријемне службе у Инексовом сервису.

"Зна се, а и домаћа штампа је о томе раније писала, да су први примерци Голфова имали извјесне недостатке на управљачком механизму (недостајао је осигурач једног виталног завртња) и на спојевима доњег дела каросерије. Али, колико је мени познато, у нашој земљи продата су само два примерка са оваквим грешкама. Њихови купци су одмах о томе обавештени, а кварови отклоњени."

Голф, међутим, има и неке актуелне мане. Петар Јовановић истиче да се у посљедње вријеме често квари термостат за укључивање електричног вентилатора за хлађење мотора.

У најновијим моделима који имају показивач температуре расхладне течности, ова неисправност може се примијетити чим се казаљка почне приближавати црвеном подручју. На старијим типовима, међутим, тај недостатак је опаснији јер, умјесто термометра, постоји само лампица која засвијетли тек када мотор прокува.

Да ли је вентилатор исправан, возач може провјерити када мотор дуже вријеме ради у мјесту. Ако тада вентилатор не проради, значи да се термостат који га укључује покварио.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана