Истраживање доказало: Ако сjеднете неиспавани за волан то може имати исто дејство као да возите под дејством алкохола

ГС
Foto: Илустрација

Једно ново истраживање потврдило је да ако претходне ноћи спавате мање од пет сати, вероватноћа да ћете учетвовати у саобраћајну несрећу је иста као да возите под дејством алкохола.

Познат је податак да је око 20 одсто свих саобраћајних несрећа посљедица умора возача. Током претходних деценија број незгода изазваних алкохолом донекле је смањен, међутим, број судара због умора остао је исти, пише РТС.

Пошто је дозвољена, односно недозвољена количина алкохола у крви утврђена, научници су желели да утврде која је то минимална количина сна потребна да би се безбједно управљало аутомобилом.

Како би то утврдили, анализирали су резултате добијене лабораторијским и теренским студијама које су се бавиле овим питањем.

Након синтезе налаза из 61 јединствене студије, истраживачи су открили да је мање од четири до пет сати сна у претходна 24 сата повезано са приближно дупло већим ризиком од судара. То би био исти ризик као када возач има 0,05 промила алкохола у крви.

Међутим, то није све, већ се ризик значајно повећава са сваким изгубљеним сатом сна претходне ноћи. Неке студије су чак указивале да када је возач спавао између мање од четири сата претходне ноћи, вјероватноћа да ће доживети несрећу могла би бити до 15 пута већа.

Како „ухватити“ неиспаване возаче

На основу ових анализа које су објављене у часопису Натуре анд Сциенце оф Слееп, научници сматрају да је разумно захтијевати од возача да не сједају за волан уколико нису довољно спавали. Ако би се ово ускладило са степеном ризика који се сматра прихватљивим за интоксикацију, могло би се размишљати о потреби да се пропише најмање четири до пет сати сна прије вожње.

Ипак у обзир се мора узети више аспеката осим научних доказа. У већини случајева, пијење алкохола је самостална одлука појединца. Многи људи не могу да одлуче да више спавају – на примјер, родитељи с бебом, радници у смјенама и људи са поремећајима спавања. И не само то, већ да би се регулисало ово правило, била би неопхода подршка јавности, као и инструменти којима би могло да се утврди колико је неко спавао у претходна 24 сата.

Зато за сада једино преостаје да се апелује на савјест и упозори на опасности које умор и неспавање могу изазвати у саобраћају, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана