Ово су лоше навике које воде до квара вашег аутомобила

GS
Foto: iStock

Возите аутомобил са мануелни мјењачем у петој или шестој брзини а не крећете се брже од 60 км/х и притиснете папучицу гаса до даске... Мотор почиње да вибрира, имате осхећај као да ће се угасити.

Али, брзина се полако повећава, све док не дођете до већег обртаја када је већи обртни момент и ауто почне нормално да убрзава, звук мотора који подсјећа на клокотање полако нестаје и све д‌јелује нормално.

Не би требало да дозволите да вам обртаји падну тако ниско у одређеном степену преноса да притискање папучице за гас изазове такву реакцију мотора, пише Ревија ХАК.

У овим случајевима мотор ради много теже, што значи да губи ефикасност, више се загријава, а све то може да резултује непредвидивим промјенама времена отварања и затварања вентила. Може доћи до неравномерног сагоријевања и евентуалног оштећења клипова или зида цилиндра.

Дакле, ако током вожње осјећате као да ће се мотор угасити, гуши се и прозводи вибрације или ако ауто реагује на додавање гаса слабим убрзањем, пребаците мјењач у нижи степен преноса.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана