У овој земљи ако перете аутомобил у дворишту слиједи казна и до 100.000 евра

Г.С.
Foto: Илустрација

Одлазак у аутопраоницу може бити прилично скуп на дуже стазе.

Према извјештају Њемачке аутомобилске фондације из 2019. године, око 40 посто возача своје аутомобиле пере једном мјесечно, а готово три четвртине њих користи услуге аутопраонице по цијени од 11 евра по прању, што годишње износи око 130 евра.

Ако желите да уштедите и сами оперете аутомобил код куће, могли бисте да се суочите са високим казнама, преноси АТВ.

Самостално прање сопственог аутомобила може бити забрањено, и у зависности од савезне државе, може бити кажњено казнама до 100.000 евра. То је због такозваног Закона о водним ресурсима, који забрањује употребу отровних супстанци или оних које загађују воду у подземне воде у циљу спречавања загађења воде.

Када перете аутомобил на приватном посједу, мора се спријечити могућност да прљава вода продре у тло. Због тога је прање аутомобила хемијским средствима за чишћење у сопственом дворишту обично забрањено.

Пошто законодавство не предвиђа јединствене прописе, примјена захтјева препуштена је самим општинама. Док је у неким заједницама прање аутомобила чистом водом дозвољено, у другима је забрањено због могућности загађења воде остацима уља.

У зависности од савезне државе, кршење Закона о водним ресурсима може довести до високих новчаних казни. На примјер, казна за загађење подземних вода великим количинама других течности које загађују воду у савезној држави Саксонији износи до 100.000 евра.</спан>

Ако планирате да оперете аутомобил у сопственој режији, свакако се претходно информишите у канцеларији за комунални ред у дотичној општини или одвезите свој аутомобил на чишћење у аутопраоницу
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана