Власника дочекао шок: Мјењач кошта више него сам аутомобил

GS
Foto: AdobeStock

Тојотин модел "Corolla GR" је један од импресивнијих „хот хеч“ аутомобила које можете да купите у данашња времена. Може се похвалити са 300 коњских снага захваљујући 1,6-литарском турбобензинцу са три цилиндра, а фабрику напушта и са шестостепеним мануелним мјењачем и погоном на сва четири точка.

Убрзање из мировања до 100 км/х траје 4,9 секунди уз максималну брзину од 229 км/х. "Corolla GR" је и релативно приступачан аутомобил када се погледа шта пружа, па тако за базно издање у Сједињеним Америчким Државама треба издвојити 37.595 долара.

Међутим, оно о чему се слабо прича је колико је овај четвороточкаш скупоцјен за одржавање и поправке. Можда не као у оној мјери у којој би био да га је којим случајем правио неки Нијемац, али опет много скупљи него што смо навикли од модела са значком Тојоте. То је недавно на својој кожи осјетио Американац по имену Чарли Холмблад након што је на његовој "Corolla GR" страдао мјењач послије тек 800 километара на сату.

Колеге са сајта "CarScoops" тврде да им је Чарли рекао како се једног дана враћао кући са посла када је мјењач изненада отказао. Пошто је возило направљено раније ове године, очекивало се да је још увијек под гаранцијом и да ће квар бити ријешен без икаквих проблема. Међутим, инжењерима је било чудно како то да се нека Тојота покварила и то послије свега 800 километара, па су мало више истражили ситуацију.

Компјутер је показао да је Холмблад возио у четвртој брзини на чак 8.900 обртаја прије него што је убацио у трећу брзину. Када знамо да "Corolla GR" има црвено поље „тек“ на 6.500 обртаја, у таквим условима квар мотора је и очекиван. Холмблад ће касније признати да заиста јесте лудовао и да је хтио да убаци из четврте у пету брзину, али је грешком изабрао брзину мање.

Тојота је наравно одбила да поправи трошак под гаранцијом позивајући се на инстукције из документације које стижу са сваким новим четвороточкашем. Холмблад није имао избора него да покуша да поправи хот хеч о сопственом трошку, али тек тада га је дочекао хладан туш. Наиме, сервис му је рекао да ће нови мјењач као и мајсторске руке коштати чак 42.180 долара. Његов аутомобил је био нешто скупљи од оног базног пакета опреме и оригинално је платио 41.515 „зелембаћа“, па је на крају закључио да му се више исплати купити нови аутомобил, преноси Република.

Шта да кажемо осим, „свака школа се скупо плаћа“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана