Рено представио Symbioz: Породични СУВ са хибридним E-Tech погоном

Г.С.
Foto: Autocar

Компанија Рено је представила свој нови модел, Symbioz, чиме наставља низ започет још прије 60 година моделом Рено 16 и 40 година након револуционарног модела Espace, те нуди нову форму и визију угодног и модерног аутомобила за породицу.

Захваљујући споју најбољих особина Реноових модела Ц-сегмента по питању модуларног дизајна, повезивости и ефикасности, као и стручности и интелигентним рјешењима, Symbioz испуњава највише стандарде за удобност у возилу на кратким и дугим путовањима. 

Због тога је идеалан за различите групе купаца. Прије свега, ријеч је о аутомобилу за породице које желе више простора те ефикаснији, модуларни и савремени дизајн, преноси Кликс

Савршен је и за пословне кориснике који желе електрифицирати своју флоту, а опет задржати укупне трошкове власништва на разумном нивоу.

Symbioz је изграђен на проширеној верзији платформе ЦМФ-Б употријебљеној за Клио, Captur (Б-сегмент) и Megane Qonquest (Ц-сегмент) те има добро уравнотежене пропорције. Чак и његов задњи овјес који гарантује обиље простора у гепеку придоноси добром току укупног дизајна. Задњи дио у складу је са савременим и повишеним водоравним поклопцем мотора и окомитим линијама предњег краја.

Позициониран је између модела Captur и Austral, а дуг је само 4,41 м те се придружује понуди E-Tech хибридних модела која већ укључује моделе Megane Qonquest (4,57 м) и Аустрал (4,51 м) и проширује понуду E-Tech електричних модела у којој су већ присутни Megane и Scenic E-Tech electric. Све је то у складу са стратегијом Ренoа да испуни све захтјеве купаца тако што ће осмислити двоструку понуду с намјенским платформама.

Symbioz је опремљен је мултимедијским системом OpenP Линк с уграђеним Гугл услугама, као и затамњеним панорамским кровом Соларбеј. Верзија Iconic испоручује се с 29 система за помоћ у вожњи нове генерације који гарантују оптималну сигурност и удобност у вожњи.

Запремина гепека до 624 литре је изузетно издашна за аутомобил ових димензија, док модуларни распоред с клизном задњом клупом која се преклапа у равну подницу чине Symbioz изузетно модуларним и употребљивим за све намјене.

 

Да би се употпунио дизајн, Symbioz је опремљен великим 19-инчним наплатцима у верзијама Есприт Алпин и Iconic. Сви наплатци (18-инчни и 19-инчни) нови су и ексклузивни за овај модел. Оштре линије стварају динамичан графички ефект због којег точак изгледа као да се окреће и док возило стоји.

Рено Symbioz опремљен је погонским склопом Е-Тецх хyбрид 145. За технологију пуног хибрида E-Tech поднесено је више од 150 патената. Искориштавањем стручности Реноа из свијета Формуле 1, посебно кад је ријеч о прикупљању и регенерацији енергије кочења, она осигурава динамичне и ефикасне перформансе. 

Серијско-паралелна хибридна архитектура комбинира два електрична мотора (главни електрични мотор снаге 36 кW и високонапонски електропокретач-генератор снаге 18 кW) с 1,6-литреним четвероцилиндарским бензинским мотором снаге 69 кW (94 КС), “паметним” мјењачем с више начина рада и батеријом од 1,2 кWх.

Мјењач има четири степена пријеноса за бензински мотор и два степена пријеноса за главни електрични мотор. 

Мотор E-Tech фул хибрид 145 може комбиновати снагу термичког и електричног мотора на до 14 различитих начина и тако повећати енергетску учинковитост.

 

Symbioz се увијек покреће у електричном начину рада и омогућује возачима да остану у потпуно електричном начину рада до 80% времена у градској вожњи, при чему се постиже уштеда од 40% у односу на традиционални бензински мотор у истом циклусу вожње.

На аутопуту, погонски склоп омогућује мотору с унутарњим изгарањем да директно покреће точкове, без непотребне активације електричних мотора као код конвенционалних хибридних система. 

Ова Реноова технологија омогућује моделу Symbioz оптималну потрошњу горива на свим врстама терена, а у циклусу вожње WLPT израчунана је потрошња од 4,6 литара на 100 км.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана