Polestar тестирао батерију која се пуни за десет минута

Г.С.
Polestar тестирао батерију која се пуни за десет минута

Шведско-кинески бренд Polestar , заједно с произвођачем батерија СтореДот, тестирао је батерију која се пуни од 10 до 80 посто за само 10 минута.

Батерија је била исталирана и тестирана на моделу Polestar 5.

Иако се вријеме пуњења електричних аутомобила знатно смањило, некима то још увијек није довољно. Али важно је да произвођачи у индустрији наставе експериментисати и развијати технологију како би још више смањили вријеме проведено на „утичници“.

Иако се вријеме пуњења електричних аутомобила знатно смањило, некима то још увијек није довољно. Али важно је да произвођачи у индустрији наставе експериментисати и развијати технологију како би још више смањили вријеме проведено на „утичници, преноси Кликс“.

Произвођач аутомобила Полестар, који послује у оквиру кинеског концерна Гили, и произвођач батерија СтореДот, управо су провели први тест с батеријом која користи технологију Extreme Fast Charging. На тесту је кориштена батерија капацитета од 77 кWх, која се може проширити до 100 кWх. Међутим, тестирана батерија је специфична по високој густоћи енергије од чак 300 Wх/кг, што је близу батерија с чврстим електролитом.

Сесија пуњења започела је са снагом од 310 кW, а максимум је постигнут на 370 кЊ. У тим условима батерија се пунила од 10 до 80 посто за свега 10 минута на брзом пуњачу. Према подацима и искуству добивеним опсежним тестовима, ове двије компаније су закључиле да овај тип напредне батерије за само 10 минута на брзом пуњачу, омогућава аутомобилу средње класе аутономију од 320 километара.

Технологија Extreme Fast Charging биће имплементирана на будућим Полестар моделима. Такође, брзи пуњачи до 600 кW биће обавеза европских земљама да их инсталирају на аутоцестама и регионалним цестама до 2027. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана