Како да се заштитите: Полиција упозорава на трикове крадљиваца аута

GS
Foto: X.com

Мада полиција често упозорава на трикове лопова и савјетује како да заштитите себе и свој аутомобил од њих, чини се да њима на памет падају све маштовитије идеје.

У принципу, план лопова је да аутомобил буде заустављен како би вас опљачкали, или барем украли неке ствари из возила. Иако су код нас такви случајеви још увијек ријетки, широм свијета али све више и у евроспким земљама, овакве пљачке су све чешће.

Један од трикова на који се упозорава је појава разбацаног воћа на друму испред аутомобила, попут поморанџи, лимуна и осталог воћа које није превелико да се преко њега пређе аутомобилом.

Идеја лопова је да пређете преко воћа у које су „маскирали“ предмете попут оштрих звездастих шрафова или ексера, а када возач прегази један од ових „комада воћа“, намерно или случајно, постоји велика вјероватноћа да ће се гума пробушити.

Када схватите да се нешто „догађа с гумом“, бићете присиљени да зауставите аутомобили како бисте проверили о чему је реч.

Тада наступају лопови, који често прибегавају овој замци на путевима или улицама изван главних праваца с више возила на друму. Могу вас пратити другим возилом на краткој удаљености потребној да зауставите аутомобил због пробушене гуме, будући да тада постајете лак плен за пљачку, пише шпанскии „Ел Паис“, преноси Јутарњи лист.

Лопови тада или покушавају да отворе врата аутомобила и украду приступачне предмете пуном брзином, углавном са седишта, и затим беже, или, много озбиљније, могли бисте се суочити с њима па им под присилом предати новац и остале драгоцености.

Зато је препоручљиво, било код нас или у иностранству, да кад приметите пробушену гуму и морате да се зауставите, кад год је то могуће, то урадите на мјестима гдје има других људи.

Притом приликом изласка из аутомобила провјерите присутност појединаца који су вам сумњиви и останите у аутомобилу у случају да сматрате да није сигурно да изађете и позовите полицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана