Kako da se zaštitite: Policija upozorava na trikove kradljivaca auta

GS
Foto: X.com

Mada policija često upozorava na trikove lopova i savjetuje kako da zaštitite sebe i svoj automobil od njih, čini se da njima na pamet padaju sve maštovitije ideje.

U principu, plan lopova je da automobil bude zaustavljen kako bi vas opljačkali, ili barem ukrali neke stvari iz vozila. Iako su kod nas takvi slučajevi još uvijek rijetki, širom svijeta ali sve više i u evrospkim zemljama, ovakve pljačke su sve češće.

Jedan od trikova na koji se upozorava je pojava razbacanog voća na drumu ispred automobila, poput pomorandži, limuna i ostalog voća koje nije preveliko da se preko njega pređe automobilom.

Ideja lopova je da pređete preko voća u koje su „maskirali“ predmete poput oštrih zvezdastih šrafova ili eksera, a kada vozač pregazi jedan od ovih „komada voća“, namerno ili slučajno, postoji velika vjerovatnoća da će se guma probušiti.

Kada shvatite da se nešto „događa s gumom“, bićete prisiljeni da zaustavite automobili kako biste proverili o čemu je reč.

Tada nastupaju lopovi, koji često pribegavaju ovoj zamci na putevima ili ulicama izvan glavnih pravaca s više vozila na drumu. Mogu vas pratiti drugim vozilom na kratkoj udaljenosti potrebnoj da zaustavite automobil zbog probušene gume, budući da tada postajete lak plen za pljačku, piše španskii „El Pais“, prenosi Jutarnji list.

Lopovi tada ili pokušavaju da otvore vrata automobila i ukradu pristupačne predmete punom brzinom, uglavnom sa sedišta, i zatim beže, ili, mnogo ozbiljnije, mogli biste se suočiti s njima pa im pod prisilom predati novac i ostale dragocenosti.

Zato je preporučljivo, bilo kod nas ili u inostranstvu, da kad primetite probušenu gumu i morate da se zaustavite, kad god je to moguće, to uradite na mjestima gdje ima drugih ljudi.

Pritom prilikom izlaska iz automobila provjerite prisutnost pojedinaca koji su vam sumnjivi i ostanite u automobilu u slučaju da smatrate da nije sigurno da izađete i pozovite policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana