Насљедник Ламборџини Хуракана добија нови мотор

Г.С.
Рендеринг будућег модела Хуракана
Foto: CarWow | Рендеринг будућег модела Хуракана

У Ламборгџинију су се потрудили да одрже атмосферски В12 мотор у животу што дуже, но атмосферски В10 је готово на крају свог животног циклуса.

Сада је познато који ће мотор покретати још увијек неименованог насљедника Хуракана.

Насљедник Хуракана се развија под кодном ознаком 634, а добиће 4,0-литарски твин-турбо В8 мотор, који ће развијати око 800 КС и 730 Нм обртног момента те бити упарен с осмостепеним мјењачем с двоструким квачилом. Поређења ради, Хуракан користи 5,2-литарски атмосферски В10 мотор, који у најснажнијој верзији испоручује 640 КС и 600 Нм обртног момента. Такође, Ревуелтов В12 мотор нуди 825 КС.

Хибридни дио погона ће се састојати од три електромотора и батерије, чији капацитет и састав нису детаљније описани, као ни укупна снага која би ипак требала прелазити 800 КС, преноси Кликс.

Ламборџини је дио Волксваген Групе, а неколико сестринских компанија, укључујући Порше, нуде 4,0-литарски В8 твин-турбо мотор. Међутим, овај агрегат се неће наћи у насљеднику Хуракана, јер Ламборџини тврди да је В8 мотор потпуно нов и развијен „од нуле“.

Тако су клипови повезани с равном радилицом, а аутоматски мјењач с двоструким квачилом је верзија мјењача развијеног за Ревуелто, који је дебитовао 2023. године као Ламборгџнијев први плаг-ин хибридни супер спортски аутомобил серијске производње. Детаља о електрифицикованом дијелу погонског склопа остају релативно нејасни, све што се тренутно зна јесте да је један од три електромотора у „сендвичу“ између В8 мотора и осмостепеног мјењача. Ипак, аутомобил неће звучати као просјечни хибрид. Иако ће моћи прећи краћу дистанцу кориштењем само електричног погона, из Ламборџинија су обећали звук модерног супераутомобила.

Ламборгџини ће представити насљедника Хуракана нешто касније ове године, а када стигне, комплетираће прелазак на електрифициковану понуду компаније коју чине још Ревуелто и плаг-ин хибридни Урус СЕ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана