Мерцедес-Бенз представио електрични теренац Г-Класе снаге 587 коњских снага

Г.С.
Мерцедес-Бенз представио електрични теренац Г-Класе снаге 587 коњских снага

Прву електричну Г-Класу која се крије иза ознаке Г 580 покрећу четири електромотора који производе 587 коњских снага и 1.165 Нм обртног момента.

Недавно представљеном посљедњем издању једног од најцјењенијих теренских аутомобила свих времена које се крије иза интерне ознаке W465 прикључила се и раније најављена верзија коју покреће само струја, а у Мерцедесу су одлучили да ће прву електричну Г-Класу покретати четири електромотора.

Електрична Г-класа крије се иза ознаке Г 580 и у продаји ће бити прије краја године. Покрећу је четири електромотора који комбиновано производе 587 коњских снага и 1.165 Нм обртног момента, а у простор у кутијастој шасији смјештене су посебно заштићене батерије чији искористиви капацитет износи 116 kWh, што је према WLTP нормама довољно за прелазак до 473 километра. Из МБ-а је стигла и информација да на брзим пуњачима пуњење батерија од 10 до 80% траје 32 минуте, преноси Кликс.

Г580 из мјеста до “стотке” стиже за мање од пет секунди и развија електронски ограничених 180 км/х, али се у овом случају много важнијим чини информација да ће се и електрична Г-Класа изванредно сналазити далеко од асфалта. Сви потребни састојци су ту: растојање између поднице и тла (25 центиметара), одличан долазни и одлазни угао, адекватне гуме, адаптивни офф-роад овјес и могућност појединачног управљања електромоторима (по један за сваки точак) и проласка кроз воду до дубине 85 центиметара.

Поред електронских система који успјешно симулирају редукцију пријеносних односа и блокаде диференцијала на Г-Класама које покрећу мотори с унутрашњим сагоријевањем, с електричном Г-Класом стигао је и нови систем Г-Турн с којим се „магична кутија” на растреситим подлогама може окренути скоро у мјесту. Ниско тежиште осигурава попречни нагиб до 35 степени.

 

Особи иза управљача у богато опремљеној кабини, која је пословично обложена најквалитетнијим материјалима, за сналажење у ситуацијама далеко од асфалта и било какве цесте помоћи ће два посебна радна програма (Trail и Rock), камере које покривају стање око возила и 12,3-инчна адаптивна дигитална инструментна табла са свим потребним информацијама. С посљедњом генерацијом MBUX мултимедијалног система којим се управља гласовно или додиром преко 12,3-инчног дисплеја стигла је и апликација која открива најближе станице за пуњење батерија. Два 11,3-инчна мултимедијална система опционо су доступни и за путнике на задњим сједиштима, а ту је и систем Г-Roar који у кабину доноси и звук Г-Класе коју покреће АМГ-ов 4-литарски В8 мотор.

Електрична Г-Класа у првој години продаје бит ће понуђена у верзији Едитион Оне с којом стиже пет посебних боја каросерије. Дио богате стандардне опреме чине и пакети АМГ Line i Night, а аутомобил је постављена на АМГ-овим 20-инчним алуминијским фелгама с десет кракова. 

Цијена још није објављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана