ИМ Л6: Први електрични аутомобил опремљен батеријама с чврстим електролитом

Г.С.
ИМ Л6: Први електрични аутомобил опремљен батеријама с чврстим електролитом

ИМ Моторс, кинеска марка аутомобила која послује као огранак САИЦ групе, управо је у продају ставила ИМ Л6, електричну лимузину аеродинамичних линија, доступну у верзији опремљеној са солид-стејт батеријама.

Чини се да је дугоочекивана технологија постала стварност.

Многи реномиранији произвођачи обећавали су имплементацију батерије с чврстим електролитом (ССБ), али први аутомобил који званично с овим технологијом иде у продају је кинески ИМ Л6,преноси Кликс.

Батерија о којој је ријеч ипак излази из просјека, јер има капацитет од 130 кWh. Кинеска лимузина с њом наводно може прећи 1.000 км према кинеском хомологацијском циклусу ЦЛТЦ који је, треба рећи, нешто мање строг од европског ЊЛТП-а.

Осим километраже, ИМ Л6, као и сви кинески аутомобили, изазива пометњу на тржишту због своје цијене. Верзија са солид-стате батеријом кошта 42.500 евра. Поред тога, улазна верзија са стандардном батеријом Стандард Макс кошта око 29.600 еура, док Хај Перформанс старта с цијеном од око 38.600 евра.

Нови кинески произвођач објавио је да је модел са солид-стејт батеријом заснован на архитектури од 900 волти. Захваљујући томе, батерија, названа Лајтјир, може се пунити снагом до 400 кW, обезбјеђујући аутономију од 400 км за само 12 минута пуњења.

Компанија је објавила да батерија заправо користи технологију с чврстим електролитом, иако користи електролит који комбинује текућину с чврстом компонентом. То сугерише да је ова батерија ближа батерији од 150 кWh коју користи Нио, што је дефинише као получврсту, односно хибридну компоненту.

Осим батерија, ИМ Л6 има за циљ оставити траг на тржишту с низом технологија најновије генерације у погледу инфотејнмента и динамике вожње. Аутомобил је, на примјер, опремљен Нвидиа Орин чипом високих перформанси, али опремљен и активном шасијом са сва четири управљива точка.

Ова 4,9 метара дуга лимузина доступна је у варијантама с једним мотором различите снаге (293, 337 и 408 КС) и варијантама с два мотора и с погоном на сва четири точка с укупном снагом од 787 КС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана