Који је најосјетљивији дио вашег аута?

GS
Foto: CCB

Заједно са амортизерима, кочницама и гумама, формирају такозвани "сигурносни троугао", који је одговоран за одржавање стабилности и контроле током вожње.

Због тога је неопходно да се ови елементи редовно одржавају и замијене у складу са препорукама произвођача.

Посебно је важно обратити пажњу на гуме, које, према мишљењу стручњака и зависно од типа вожње, имају животни вијек од 40.000 до 60.000 километара. Једноставан начин да се зна када је вријеме за замјену гума јесте провјера дубине шаре газног слоја – када је мања од 1,6 милиметара, вријеме је за замјену, преноси Јутарњи.

Али шта је са вентилима?

Већина вентила који се користе на гумама познати су као Шрадерови (амерички вентил, аутовентил, стандардни вентил). Добили су име по Аугусту Шрадеру, изумитељу овог вентила 1891. године. Састоје се од три дијела: гуменог или металног кућишта, металне цијеви са унутрашњим навојем и матице која спречава улазак прљавштине. Већина данашњих аутомобила користи овакве вентиле.

Главна функција вентила је одржавање константног нивоа притиска у гуми, омогућавајући лако пуњење, али и испуштање ваздуха, без промјене његове структуре. Поред тога, пластични поклопац спречава улазак прљавштине и воде, блокирајући или контаминирајући бртве, што може довести до губитка притиска.

Оштећени вентил

Веома је важно одржавати исправност вентила на гумама, укључујући и на резервном точку. Када је вентил оштећен, излаже гуму губитку својстава херметичности, што директно утиче на безбједност вожње. Минимално оштећење вентила може изазвати губитак притиска између 0,2 и 0,7 бара недјељно.

Када гума изгуби притисак, то значајно утиче на прерано трошење шаре, утичући на кочнице и суспензију. Такође, продужава пут кочења, за чак 20 посто више на клизавим површинама, што повећава ризик од губитка контроле над возилом и експоненцијално повећава вјероватноћу несреће.

Замјена вентила

Приликом замјене гума, специјализоване радионице обично нуде и опцију замјене вентила. Међутим, неки задржавају постојеће. Према мишљењу стручњака, вентиле би требало провјеравати најмање једном годишње и мијењати сваке двије године, ако су класични гумени, или сваке три године, ако су метални са додатним ојачањем.

Замјена вентила не представља велики трошак за корисника, јер су они међу најјефтинијим дијеловима доступним за возило. Зависно од радионице, понуде и материјала из којег су израђени, могу коштати између 7 и 25 еура по точку, што представља исплативу инвестицију у безбједност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана