Volkswagen Голф прве генерације пуни 50 година и већ је легенда

GS
Foto: VW

Иако је Passat један од најважнијих Volkswagenovih модела на глобалном нивоу, Голф је ипак истинска икона која има властито мјесто у историји аутомобилске индустрије.

Голф је донио револуцију компанији из Волфсбурга замијенивши легендарни модела Буба припремио сцену за нову еру компактних аутомобила. Наредне године ће Голф прославити 50. рођендан, док ће Volkswagen тим поводом показати колекцију својих модела у неколико различитих прилика.

Без сумње, Голф се сматра револуционарним моделом, не само за Volkswagen, него и за цијелу аутомобилску индустрију. Када је замијенио легендарну Бубу, представљао је напуштање традиције и сигнализирао Volkswagenov прелазак са стражњег погона и назад постављених мотора са зрачним хлађењем на предњи погон и напријед постављене моторе с воденим хлађењем. То је била огромна промјена која је дефинисала нову еру за Volkswagen.

Међутим, Голф није био само популаран модел, јер је за многе људе широм свијета постао први аутомобил који су купили потпуно нов. Био је веома поуздан те је лако задовољавао свакодневне потребе возача, а било га је веома лако одржавати. Поред тога, представљао је савршен избор за младе породице.

Наравно, никако не треба заборавити култни Голф ГТИ. То је био један од пионира снажних хетбека, појавио се 1976. године и брзо постао популаран захваљујући снажнијем мотору, већим гумама и спортском дизајну. Производња модела ГТИ надмашила је очекивања Volkswagena те је достигла више од 462.000 примјерака. Још увијек се сматра претком свих модерних снажних хетбек модела, али неки то оспоравају јер су се Симца 1100 Ти (1967.) и Autobianchi А112 Abarth (1971.) појавили раније, преноси Кликс.

Голф је дебитовао у Европи у мају 1974. године, а Volkswagenu је било потребно дуже од два деценија да заврши финални концепт и дизајн модела који је замијенио Бубу. Процес је укључивао десетине прототипа с различитим конфигурацијама мотора, општим облицима и дизајнима унутрашњости. Коначни дизајн Голфа познат је као Type 17.

Производња прве генерације Голфа почела је у марту 1974. године, док је продаја званично стартала у мају исте године. Око годину дана касније, хетбек је стигао на америчко тржиште под именом Rabbit. Први примјерци овог аутомобила производили су се у Њемачкој и извозили у Сјеверну Америку. Године 1978. је Volkswagen започео локалну производњу у постројењу Westmoreland.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана