Volkswagen Golf prve generacije puni 50 godina i već je legenda

GS
Foto: VW

Iako je Passat jedan od najvažnijih Volkswagenovih modela na globalnom nivou, Golf je ipak istinska ikona koja ima vlastito mjesto u istoriji automobilske industrije.

Golf je donio revoluciju kompaniji iz Volfsburga zamijenivši legendarni modela Buba pripremio scenu za novu eru kompaktnih automobila. Naredne godine će Golf proslaviti 50. rođendan, dok će Volkswagen tim povodom pokazati kolekciju svojih modela u nekoliko različitih prilika.

Bez sumnje, Golf se smatra revolucionarnim modelom, ne samo za Volkswagen, nego i za cijelu automobilsku industriju. Kada je zamijenio legendarnu Bubu, predstavljao je napuštanje tradicije i signalizirao Volkswagenov prelazak sa stražnjeg pogona i nazad postavljenih motora sa zračnim hlađenjem na prednji pogon i naprijed postavljene motore s vodenim hlađenjem. To je bila ogromna promjena koja je definisala novu eru za Volkswagen.

Međutim, Golf nije bio samo popularan model, jer je za mnoge ljude širom svijeta postao prvi automobil koji su kupili potpuno nov. Bio je veoma pouzdan te je lako zadovoljavao svakodnevne potrebe vozača, a bilo ga je veoma lako održavati. Pored toga, predstavljao je savršen izbor za mlade porodice.

Naravno, nikako ne treba zaboraviti kultni Golf GTI. To je bio jedan od pionira snažnih hetbeka, pojavio se 1976. godine i brzo postao popularan zahvaljujući snažnijem motoru, većim gumama i sportskom dizajnu. Proizvodnja modela GTI nadmašila je očekivanja Volkswagena te je dostigla više od 462.000 primjeraka. Još uvijek se smatra pretkom svih modernih snažnih hetbek modela, ali neki to osporavaju jer su se Simca 1100 Ti (1967.) i Autobianchi A112 Abarth (1971.) pojavili ranije, prenosi Kliks.

Golf je debitovao u Evropi u maju 1974. godine, a Volkswagenu je bilo potrebno duže od dva decenija da završi finalni koncept i dizajn modela koji je zamijenio Bubu. Proces je uključivao desetine prototipa s različitim konfiguracijama motora, opštim oblicima i dizajnima unutrašnjosti. Konačni dizajn Golfa poznat je kao Type 17.

Proizvodnja prve generacije Golfa počela je u martu 1974. godine, dok je prodaja zvanično startala u maju iste godine. Oko godinu dana kasnije, hetbek je stigao na američko tržište pod imenom Rabbit. Prvi primjerci ovog automobila proizvodili su se u Njemačkoj i izvozili u Sjevernu Ameriku. Godine 1978. je Volkswagen započeo lokalnu proizvodnju u postrojenju Westmoreland.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana