Sjajni trikovi koje morate znati: Kako ukloniti masne fleke sa automobilskih sjedišta?

GS
Foto: Ilustracija

Sjedišta u automobilima prave se od izuzetno čvrstih tkanina koje mogu izdržati velika opterećenja. Naravno, nisu neuništiva, a još manje otporna na ostatke hrane, masnoću i fleke.

Redovno čišćenje sjedišta u autu je neophodno kako ne bi postala legla bakterija posebno tokom ljetenjeg perioda kad sjedišta upijaju u znoj vozača i njegovih saputnika. 

Postoji  nekoliko efikasnih trikova kako da brzo i temeljno očistite sjedišta u kolima.

Teško čišćenje 

Pravilno i temeljito čišćenje unutrašnjosti automobila vrlo je važno iz higijenskih razloga. Vaš će auto izgledati bolje, mirisati svežije, a vozač i putnici će biti zaštićeni od bakterija. Fleke, posebno od masnoće, je generalno teško očistiti posebno sa tkanina. Da biste ukolinili masne fleke napravite sljedeću smesu.

Sastojci:

  • 3 kašike sode bikarbone
  • malo sirćeta

Upotreba:

Pomiješajte ova dva sastojka da dobijete glatku pastu i starom četkicom za zube dobro utrljajte smjesu na masnu fleku na auto sjedištu. Ostavite da dobro upije, a potom sasušenu pastu pokupite usisivačem. Od fleke neće ostati ni traga ni glasa.

Za čišćenje sjedišta u kolima može da se upotrebi i pijena za brijanje. Dovoljno je nanijeti penu na prljava ili masna mesta, sačekajte minut dva, potom cijelu površinu obrišite suvom krpom. 

Alkoholno sirće u kombinaciji sa vodom i malo deterdženta za sudove efikasno je sredstvo za uklanjanje masnih mrlja sa auto sjedišta. Pomešajte sve sastojke i krpu dobro natopita pa istrljajte zaprljana mjesta, a potom sve prebrišite krpom koju ste pokvasili čistom vodom, prenosi Magazin Novosti.

Ukoliko fleka nije uklonjena ponovite postupak. Nemojte da vas brine miris sirćeta, on će brzo isprati. Umjesto sirćeta možete koristiti i limunov sok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana