Kako ispravno očistiti klimu u automobilu?

GS
Foto: X.com

Ulazak u auto i osjećaj zagušljivog vazduha unutra je vrlo česta situacija, posebno ljeti. Zaista, u klima-uređaju je skriveno mnoštvo klica i bakterija koje mogu uzrokovati loše mirise, a u nekim slučajevima uzrokovati respiratorne zdravstvene probleme.

Dok loše disanje i kašalj mogu predstavljati ekstremni slučaj, miris i loši mirisi koji dolaze iz klima uređaja koji nije pravilno očišćen su umjesto toga izvjesni.

Kako očistiti auto klima uređaj

Čišćenje klime u vašem autu je delikatna operacija koja zahtijeva pažnju, njegu i, naravno, prave proizvode. Osnovno pravilo za pravilno čišćenje je česta zamjena filtera za polen. Filteri će sadržati svu prljavštinu koja se nakupila tokom vremena, prašinu i uopšte svu prljavštinu koju biste udisali bez filtera. Tako da prvi korak jeste da pronađite filtere. Obično su u motornom prostoru ili unutar automobila. Sada izvadite kertridž sa filterom i ubacite novi.

Međutim, nakon čišćenja filtera, da bi se obezbijedilo ispravno održavanje klima uređaja, morate da koristite sredstvo za dezinfekciju da biste uklonili bakterije koje se, uprkos filterima, mogu širiti po vašem vozilu. Dezinfekciono sredstvo će takođe obezbijediti prijatan miris u automobilu, čime će eliminisati loše mirise.

Postoji dosta proizvoda za čišćenje auto klime koji su efikasni u borbi protiv bakterija i ustajalog vazduha. Takođe mogu da eliminišu buđ koja se stvara u ventilacionom kanalu. Uglavnom se ovaj tip proizvoda koristi tako što držite klimu upaljenom na najjačem modu. Postavite proizvod ispred suvozačevog sjedišta i pustite da dejstvo cirkuliše kako piše na pakovanju (različiti proizvodi se različito postavljaju). Ideja je da izađete iz automobila, zatvorite vrata i pustite proizvod da djeluje onoliko koliko je naznačeno na pakovanju.

Da biste ga koristili, držite klima uređaj uključenim i izaberite najvišu postavku. Postavite "Odobract Out" ispred suvozačevog sjedišta i upravljajte određenom polugom koja obezbjeđuje da dezinfekciono dejstvo cirkuliše. Na kraju izađite iz automobila, zatvorite vrata i pustite proizvod da djeluje.

Iako često mijenjate filtere, bitno je da ih redovno i održavate. Stručnjaci za automobile takođe savjetuju da gasite klimu desetak minuta prije završetka vožnje, kao i da je palite nakon početka vožnje, što otklanja neprijatan ustajali miris klime, a i zdravije je po vaš auto. Takođe ukoliko pušite cigarete u kolima, ili vaš auto prolazi kroz neki dio gdje postoji neprijatan miris, trebalo bi da ugasite klimu, kako ne bi povukla sve neprijatne mirise sa sobom. Sljedeći put kada je upalite, ona će izbaciti sve te neprijatne mirise i poznati ustajali miris će vas zapuhnuti kada sjednete u auto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana