Теслин ривал Луцид Моторс излази на берзу путем мерџовања

Срна
Теслин ривал Луцид Моторс излази на берзу путем мерџовања

ЊУЈОРК - Произвођач луксузних електричних возила Луцид Моторс пристао је да изађе на берзу кроз мерџовање са фирмом Черчил Капитал ИВ (ЧИВ), а вриједност удружене компаније процјењује се на 11,75 милијарди долара.

Компанија Луцид, чији је шеф бивши инжењер “Тесле”, још једна је у низу која ће путем иницијалне јавне понуде (ИПО) искористити навалу инвеститора у сектор електричних возила, иницирану недавним скоком вриједности “Теслиних” акција и пооштравањем прописа о емисији гасова у Европи и другдје, преноси Ројтерс.

Акције ЧИВ-а којима се тргује на берзи пале су након објаве ове вијести у понедељак увече готово за трећину на 40,35 долара на волатилном продуженом трговању, чиме је тржишна капитализација спојене компаније износила око 64 милијарде долара. Поређења ради, тржишна вриједност Џенерал Моторса је око 76 милијарди долара.

Из Луцида су навели да су на путу да почну производњу и испоруке своје прве луксузне лимузине “Луцид Ер” у Сјеверној Америци у другој половини ове године. Првобитно су планирали да крену са испорукама на прољеће 2021. године.

Луцид, који ће производити возила у својој фабрици у Аризони, најављује испоруку 20.000 возила идуће године, након чега ће до 2026. повећати количину на 251.000 возила додавањем других модела као што је електрични спортски теренац.

С почетном цијеном од 77.400 долара, лимузина “Луцид Ер” ће бити прва с дометом од 805 километара с једним пуњењем батерије.

Након што је Луцид одредио цијену своје лимузине, шеф “Тесле” Илон Маск је најавио снижење цијене своје водеће лимузине Модел С.

„Рукавица је бачена!”, написао је Маск на свом Твитер налогу.

Споразум Луцида са ЧИВ-ом укључује приватну инвестицију од 2,5 милијарде долара из Саудијског фонда за јавне инвестиције и фондова којима управљају БлекРок и други.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана