Teslin rival Lucid Motors izlazi na berzu putem merdžovanja

Srna
Teslin rival Lucid Motors izlazi na berzu putem merdžovanja

NjUJORK - Proizvođač luksuznih električnih vozila Lucid Motors pristao je da izađe na berzu kroz merdžovanje sa firmom Čerčil Kapital IV (ČIV), a vrijednost udružene kompanije procjenjuje se na 11,75 milijardi dolara.

Kompanija Lucid, čiji je šef bivši inženjer “Tesle”, još jedna je u nizu koja će putem inicijalne javne ponude (IPO) iskoristiti navalu investitora u sektor električnih vozila, iniciranu nedavnim skokom vrijednosti “Teslinih” akcija i pooštravanjem propisa o emisiji gasova u Evropi i drugdje, prenosi Rojters.

Akcije ČIV-a kojima se trguje na berzi pale su nakon objave ove vijesti u ponedeljak uveče gotovo za trećinu na 40,35 dolara na volatilnom produženom trgovanju, čime je tržišna kapitalizacija spojene kompanije iznosila oko 64 milijarde dolara. Poređenja radi, tržišna vrijednost Dženeral Motorsa je oko 76 milijardi dolara.

Iz Lucida su naveli da su na putu da počnu proizvodnju i isporuke svoje prve luksuzne limuzine “Lucid Er” u Sjevernoj Americi u drugoj polovini ove godine. Prvobitno su planirali da krenu sa isporukama na proljeće 2021. godine.

Lucid, koji će proizvoditi vozila u svojoj fabrici u Arizoni, najavljuje isporuku 20.000 vozila iduće godine, nakon čega će do 2026. povećati količinu na 251.000 vozila dodavanjem drugih modela kao što je električni sportski terenac.

S početnom cijenom od 77.400 dolara, limuzina “Lucid Er” će biti prva s dometom od 805 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Nakon što je Lucid odredio cijenu svoje limuzine, šef “Tesle” Ilon Mask je najavio sniženje cijene svoje vodeće limuzine Model S.

„Rukavica je bačena!”, napisao je Mask na svom Tviter nalogu.

Sporazum Lucida sa ČIV-om uključuje privatnu investiciju od 2,5 milijarde dolara iz Saudijskog fonda za javne investicije i fondova kojima upravljaju BlekRok i drugi.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana