Шта се више исплати: "Електрични Голф" или Голф бензинац

ГС
Foto: Aгенције

Прорачуни које је спровео АDAC засновани су на просечном раздобљу одржавања од пет година, са годишњом километражом од 15.000 километара.

Једно од кључних питања електричне мобилности је, да ли су компактни аутомобили на струју, попут Volkswagena ID.3, јефтинији за вожњу од Голфа?

Конкретни модели су узети само као примјер, али трошкови куповине и одржавања су оно што мучи потенцијалне купце.

Виши трошкови куповине електричног аутомобила у Њемачкој (ID.3 36.960 евра, Голф бензинац 32.460 евра) надокнађени су другим трошковима као што су осигурање, порез на возила, трошкови одржавања и поправки, трошкови горива и струје.

У укупној рачуници примијетни су и релативно нижи трошкови одржавања и рада електричних аутомобила. VW ID.3 кошта 47,2 цента по километру, док је Голф готово десет центи скупљи (56,9 центи).

ID.3 је на крају јефтинији. Ако се узме у обзир и њемачки еколошки бонус при куповини ID.3 од 9.000 € – који би ипак требало да се смањи у наредним годинама – куповина електричног аутомобила испада око 5.000 € јефтинија од бензинца.

То такође утиче на губитак вриједности возила, који је мањи и, према АDAC-у, највећи је трошковни фактор.

Прорачуни које је спровео АDAC засновани су на просјечном раздобљу одржавања од пет година, са годишњом километражом од 15.000 километара. С обзиром да цијене горива тренутно варирају, за анализу је коришћен просјек за посљедња три мјесеца у Њемачкој, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана