Šta se više isplati: "Električni Golf" ili Golf benzinac

GS
Foto: Agencije

Proračuni koje je sproveo ADAC zasnovani su na prosečnom razdoblju održavanja od pet godina, sa godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara.

Jedno od ključnih pitanja električne mobilnosti je, da li su kompaktni automobili na struju, poput Volkswagena ID.3, jeftiniji za vožnju od Golfa?

Konkretni modeli su uzeti samo kao primjer, ali troškovi kupovine i održavanja su ono što muči potencijalne kupce.

Viši troškovi kupovine električnog automobila u Njemačkoj (ID.3 36.960 evra, Golf benzinac 32.460 evra) nadoknađeni su drugim troškovima kao što su osiguranje, porez na vozila, troškovi održavanja i popravki, troškovi goriva i struje.

U ukupnoj računici primijetni su i relativno niži troškovi održavanja i rada električnih automobila. VW ID.3 košta 47,2 centa po kilometru, dok je Golf gotovo deset centi skuplji (56,9 centi).

ID.3 je na kraju jeftiniji. Ako se uzme u obzir i njemački ekološki bonus pri kupovini ID.3 od 9.000 € – koji bi ipak trebalo da se smanji u narednim godinama – kupovina električnog automobila ispada oko 5.000 € jeftinija od benzinca.

To takođe utiče na gubitak vrijednosti vozila, koji je manji i, prema ADAC-u, najveći je troškovni faktor.

Proračuni koje je sproveo ADAC zasnovani su na prosječnom razdoblju održavanja od pet godina, sa godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara. S obzirom da cijene goriva trenutno variraju, za analizu je korišćen prosjek za posljednja tri mjeseca u Njemačkoj, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana