Смартов електрични СУВ ће бити ривал Пежоу е-2008

ГС
Смартов електрични СУВ ће бити ривал Пежоу е-2008

Компанија Смарт је званично потврдила да за 2022. годину припрема свој први СУВ.

Смартов СУВ ће бити базиран на новој модуларној електричној платформи коју је развио кинески гигант Гили.

Ово је прва велика најава Смартовог произовда откако је Дајмлер успоставио ново глобално партнерсво с Гилијем за бренд Смарт почетком 2020. године.

Смарт досад није произвео СУВ, али је "флертовао" с овом идејом у прошлости. Године 2005. је требао представити компактни концептни СУВ под називом ForMore на Сајму аутомобила у Франкфурту, но идеја је одбачена прије него је завршен прототип. 

Сајамски специјаи као што је ForUs из 2012. године и ForStars двојац су представљени, али без озбиљне намјере за серијску производњу.

Међутим, потпредсједник Смартове глобалне продаје Даниел Лескоу је путем Линкдина навео да нови модел неће напустити компактне принципе компаније те да ће на први поглед бити препознатљив као Смарт.

Такође је додао да ће имати "суперкомпактне" димензије екстеријера те паметно искориштен простор у унутрашњости.

За дизајн СУВ-а ће се побринути Мерцедес, а развој ће обављати Гили. СУВ ће се производити у Кини, али Лескоу је обећао да ће модел бити доступан и у Европи. Осим тога, циљ је да модел добије пет Еуро NCAP звјездица за сигурност.

Смартов СУВ ће бити компактно возило, али већи у односу на тренутне градске аутомобиле. Постаће први Смартов супермини модел откако се 2004. године појавио први ForFour модел. У јануару прошле године је потврђено да ће Смарт размисити о уласку у овај сектор с фокусом на "премиум електрична возила". Узимајући то у обзир, нови СУВ би требао бити ривал Пежоу е-2008 и ДС3 Crossback Е-Тense.

Модел ће бити базиран на Гилијевој новој SEA платформи коју ће користити и сљедеће генерације Смартових модела, као и бројни модели преосталих осам Гилијевих брендова. SEA платформа има заједничке елементе дизајна с CMA платформом коју користе Волво XC40 и Polestar 2.

SEA платформа је прилагодљива те ће се моћи прилагођавати градским аутомобилима, али и великим лимузинама. У фази развоја је и верзија за лагано комерцијално возило с погоном на сва четири точка.

Ова платформа ће подржавати аутомобиле с дометом до 700 км с једним пуњењем батерије, а најављују се и over-the-air надоградње те аутономне технологије за помоћ возачу.

У случају Smart батерије ће бити вјероватно мање и с дометом око 320 км.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана