Smartov električni SUV će biti rival Pežou e-2008

GS
Smartov električni SUV će biti rival Pežou e-2008

Kompanija Smart je zvanično potvrdila da za 2022. godinu priprema svoj prvi SUV.

Smartov SUV će biti baziran na novoj modularnoj električnoj platformi koju je razvio kineski gigant Gili.

Ovo je prva velika najava Smartovog proizovda otkako je Dajmler uspostavio novo globalno partnersvo s Gilijem za brend Smart početkom 2020. godine.

Smart dosad nije proizveo SUV, ali je "flertovao" s ovom idejom u prošlosti. Godine 2005. je trebao predstaviti kompaktni konceptni SUV pod nazivom ForMore na Sajmu automobila u Frankfurtu, no ideja je odbačena prije nego je završen prototip. 

Sajamski specijai kao što je ForUs iz 2012. godine i ForStars dvojac su predstavljeni, ali bez ozbiljne namjere za serijsku proizvodnju.

Međutim, potpredsjednik Smartove globalne prodaje Daniel Leskou je putem Linkdina naveo da novi model neće napustiti kompaktne principe kompanije te da će na prvi pogled biti prepoznatljiv kao Smart.

Takođe je dodao da će imati "superkompaktne" dimenzije eksterijera te pametno iskorišten prostor u unutrašnjosti.

Za dizajn SUV-a će se pobrinuti Mercedes, a razvoj će obavljati Gili. SUV će se proizvoditi u Kini, ali Leskou je obećao da će model biti dostupan i u Evropi. Osim toga, cilj je da model dobije pet Euro NCAP zvjezdica za sigurnost.

Smartov SUV će biti kompaktno vozilo, ali veći u odnosu na trenutne gradske automobile. Postaće prvi Smartov supermini model otkako se 2004. godine pojavio prvi ForFour model. U januaru prošle godine je potvrđeno da će Smart razmisiti o ulasku u ovaj sektor s fokusom na "premium električna vozila". Uzimajući to u obzir, novi SUV bi trebao biti rival Pežou e-2008 i DS3 Crossback E-Tense.

Model će biti baziran na Gilijevoj novoj SEA platformi koju će koristiti i sljedeće generacije Smartovih modela, kao i brojni modeli preostalih osam Gilijevih brendova. SEA platforma ima zajedničke elemente dizajna s CMA platformom koju koriste Volvo XC40 i Polestar 2.

SEA platforma je prilagodljiva te će se moći prilagođavati gradskim automobilima, ali i velikim limuzinama. U fazi razvoja je i verzija za lagano komercijalno vozilo s pogonom na sva četiri točka.

Ova platforma će podržavati automobile s dometom do 700 km s jednim punjenjem baterije, a najavljuju se i over-the-air nadogradnje te autonomne tehnologije za pomoć vozaču.

U slučaju Smart baterije će biti vjerovatno manje i s dometom oko 320 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana