Сајам аутомобила у Шангају: Велика битка за највеће свјетско тржиште

Танјуг
Сајам аутомобила у Шангају: Велика битка за највеће свјетско тржиште

ШАНГАЈ - На Сајму аутомобила у Шангају данас се представљају страни произвођачи, као што су БМW, Тојота и Фолксваген, који су доминирали на кинеском тржишту, а сада се суочавају са великом конкуренцијом домаћих произвођача и притиском да смање цене својих возила.

"Оно што покреће кинеске купце данас, сутра ће покретати цео свет", рекао је шеф компаније БМW Оливер Ципсе, преноси Ројтерс. БМW планира да до краја године избаци на кинеско тржиште 11 модела електричних возила.

Фолкваген је саопштио на Сајму да ће до 2026. године избацити на тржиште још 10 модела електричних возила и смањити време потребно за производњу нових модела за скоро 40 одсто да би тако одржао корак са кинеском конкуренцијом.

"Принцип којим се водимо је развој у Кини за Кину у пуној брзини", изјавио је шеф Фолксвагена за путничка возила, Томас Шефер. Тојота, која је била спора у увођењу електричних возила на тржиште, на Сајму аутомобила у Шангају представила је два нова модела електричних возила. Трендови у Кини су се окренула ка домаћим произвођачима аутомобила, све се убрзало, а притисак на смањење цена је све јачи.

Кинески произвођач БYД и друге домаће компаније све више потискују западне брендове, а БYД је у првом кварталу ове године забележио већу продају у Кини него Фолксваген и Тојота.

БYД је представио свој модел електричног возила "Морски галеб" ("Сеагулл") чија цена почиње на отприлике 10.000 евра.

На тај начин БYД жели да буде конкурентан на тржишту малих аутомобила којим је дуго доминирала Тојота са моделима као што је Корола. Најтраженије електрично возило Тојоте у Кини, модел бЗ4X, кошта најмање 22.700 евра. У року од 10 година ће Кина бити способна да продаје теренско електрично возило типа СУВ са дометом батерије од 400 километара за 6.840 евра, рекао је шеф аутомобилске фирме Липмотор, Џу Ђангмин.

Компанија Тесла не учествује на Сајму у Шангају, а цена њеног Модела Y, са дометом батерије од 545 километара, почиње на 36.400 евра.

"Теслин Модел 3 је био конкурентан 2018. године, али није такав и данас, нормално је да компанија смањује цене овог возила", рекао је оснивач аутомобилске фирме Нио, Вилијам Ли, додавши да "за тај новац можете данас купити боље аутомобиле у Кини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана