Sajam automobila u Šangaju: Velika bitka za najveće svjetsko tržište

Tanjug
Sajam automobila u Šangaju: Velika bitka za najveće svjetsko tržište

ŠANGAJ - Na Sajmu automobila u Šangaju danas se predstavljaju strani proizvođači, kao što su BMW, Tojota i Folksvagen, koji su dominirali na kineskom tržištu, a sada se suočavaju sa velikom konkurencijom domaćih proizvođača i pritiskom da smanje cene svojih vozila.

"Ono što pokreće kineske kupce danas, sutra će pokretati ceo svet", rekao je šef kompanije BMW Oliver Cipse, prenosi Rojters. BMW planira da do kraja godine izbaci na kinesko tržište 11 modela električnih vozila.

Folkvagen je saopštio na Sajmu da će do 2026. godine izbaciti na tržište još 10 modela električnih vozila i smanjiti vreme potrebno za proizvodnju novih modela za skoro 40 odsto da bi tako održao korak sa kineskom konkurencijom.

"Princip kojim se vodimo je razvoj u Kini za Kinu u punoj brzini", izjavio je šef Folksvagena za putnička vozila, Tomas Šefer. Tojota, koja je bila spora u uvođenju električnih vozila na tržište, na Sajmu automobila u Šangaju predstavila je dva nova modela električnih vozila. Trendovi u Kini su se okrenula ka domaćim proizvođačima automobila, sve se ubrzalo, a pritisak na smanjenje cena je sve jači.

Kineski proizvođač BYD i druge domaće kompanije sve više potiskuju zapadne brendove, a BYD je u prvom kvartalu ove godine zabeležio veću prodaju u Kini nego Folksvagen i Tojota.

BYD je predstavio svoj model električnog vozila "Morski galeb" ("Seagull") čija cena počinje na otprilike 10.000 evra.

Na taj način BYD želi da bude konkurentan na tržištu malih automobila kojim je dugo dominirala Tojota sa modelima kao što je Korola. Najtraženije električno vozilo Tojote u Kini, model bZ4X, košta najmanje 22.700 evra. U roku od 10 godina će Kina biti sposobna da prodaje terensko električno vozilo tipa SUV sa dometom baterije od 400 kilometara za 6.840 evra, rekao je šef automobilske firme Lipmotor, Džu Đangmin.

Kompanija Tesla ne učestvuje na Sajmu u Šangaju, a cena njenog Modela Y, sa dometom baterije od 545 kilometara, počinje na 36.400 evra.

"Teslin Model 3 je bio konkurentan 2018. godine, ali nije takav i danas, normalno je da kompanija smanjuje cene ovog vozila", rekao je osnivač automobilske firme Nio, Vilijam Li, dodavši da "za taj novac možete danas kupiti bolje automobile u Kini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana