Mazda predstavila novi električni SUV

G.S.
Mazda predstavila novi električni SUV

Glavna zvijezda na Mazdinom štandu na sajmu automobila Pekingu “Auto China 2024” je nesumnjivo nova električna “šestica”, limuzina sa zadnjim pogonom.

Međutim, to nije bila jedina premijera u glavnom kineskom gradu. Koncept električnog SUV-a elegantnog izgleda pod nazivom Arata takođe je debitovao u Pekingu, a ovaj model bi trebalo da uđe u serijsku proizvodnju do kraja sledeće godine.

Slično kao i EZ-6 limuzinu, koncept Arata je razvila kompanija Changan Mazda, preduzeće koje su krajem 2012. u Kini osnovali Changan Automobile i Mazda, u odnosu 50:50.

Vjerovatno će SUV imati drugačije ime u produkcijskoj verziji, pretpostavka je alfanumeričku oznaku poput drugih Mazdinih SUV modela.

Kako se navodi, EZ-60 oznaka je već zaštićena u Kini, pa se očekuje da će se koristiti za ovo vozilo.

U međuvremenu, Arata (na japanskom oznaka za “novi” ili “svježi”) predstavlja atraktivan električni SUV koji bi lako mogao se uklopi u postojeću gamu japanske kompanije.

Dok se očekuje da će pomenuta Mazda EZ-6 biti bazirana na modelu Changan Deepal SL03, EZ-60 će vjerovatno biti zasnovan na modelu Changan Deepal S7.

Međutim, biće to više od pukog kopiranja, jer postoje velike razlike u dizajnu između Mazdinih i Changan automobila.

Osim toga, Mazdina limuzina i SUV, barem u konceptnim verzijama, izgledaju znatno luksuznije čime će opravdati očekivano višu cijenu u odnosu na kineske pandane.

Arata SUV ima isključivo električni pogon, čije specifikacije nisu poznate, dok će limuzina EZ-6, koja će biti u prodaji kasnije ove godine u Kini biti ponuđen i sa hibridnim sistemom.

SUV takođe usvaja poznati Kodo dizajnerski jezik i ima relativno male prozore i uglađena svetla napred i pozadi.

Baš kao i limuzina, ima osvetljenu prednju rešetku, dok je sa strane svjetleći natpis “Mazda”.

 

Pošto je u pitanju koncept, vozilo ima kamere umjesto konvencionalnih retrovizora, a takođe nedostaju klasične ručke na vratima i zadnji brisač.

Pozadi primećujemo spojler “prepolovljen” vertikalnim trećim stop svetlom.

Mazda ne spominje da bi mogla da prodaje limuzinu i SUV van Kine, gdje će se ova dva modela i proizvoditi.

Japanska kompanija napravila je do sada tek stidljive korake ka elektrifikaciji, ali je svjesna da su električna vozila neizbježna, prenosi B92.

Iako električni krosover MX-30 nije ostvario komercijalni uspeh, najblaže rečeno, japanski brend je svjestan da mora da se bavi i elektrifikacijom da bi opstao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana