Nasljednik Lambordžini Hurakana dobija novi motor

G.S.
Rendering budućeg modela Hurakana
Foto: CarWow | Rendering budućeg modela Hurakana

U Lamborgdžiniju su se potrudili da održe atmosferski V12 motor u životu što duže, no atmosferski V10 je gotovo na kraju svog životnog ciklusa.

Sada je poznato koji će motor pokretati još uvijek neimenovanog nasljednika Hurakana.

Nasljednik Hurakana se razvija pod kodnom oznakom 634, a dobiće 4,0-litarski tvin-turbo V8 motor, koji će razvijati oko 800 KS i 730 Nm obrtnog momenta te biti uparen s osmostepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom. Poređenja radi, Hurakan koristi 5,2-litarski atmosferski V10 motor, koji u najsnažnijoj verziji isporučuje 640 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Takođe, Revueltov V12 motor nudi 825 KS.

Hibridni dio pogona će se sastojati od tri elektromotora i baterije, čiji kapacitet i sastav nisu detaljnije opisani, kao ni ukupna snaga koja bi ipak trebala prelaziti 800 KS, prenosi Kliks.

Lambordžini je dio Volksvagen Grupe, a nekoliko sestrinskih kompanija, uključujući Porše, nude 4,0-litarski V8 tvin-turbo motor. Međutim, ovaj agregat se neće naći u nasljedniku Hurakana, jer Lambordžini tvrdi da je V8 motor potpuno nov i razvijen „od nule“.

Tako su klipovi povezani s ravnom radilicom, a automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom je verzija mjenjača razvijenog za Revuelto, koji je debitovao 2023. godine kao Lamborgdžnijev prvi plag-in hibridni super sportski automobil serijske proizvodnje. Detalja o elektrificikovanom dijelu pogonskog sklopa ostaju relativno nejasni, sve što se trenutno zna jeste da je jedan od tri elektromotora u „sendviču“ između V8 motora i osmostepenog mjenjača. Ipak, automobil neće zvučati kao prosječni hibrid. Iako će moći preći kraću distancu korištenjem samo električnog pogona, iz Lambordžinija su obećali zvuk modernog superautomobila.

Lamborgdžini će predstaviti nasljednika Hurakana nešto kasnije ove godine, a kada stigne, kompletiraće prelazak na elektrificikovanu ponudu kompanije koju čine još Revuelto i plag-in hibridni Urus SE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana