Римац Невера оборила рекорд и постала најбржи серијски електрични аутомобил на свијету

Avaz
Foto: Printscreen

Римчева Невера поставила је свјетски рекорд, постигавши брзину од чак 412 км/х. Невера је постала најбржи електрични аутомобил икада, јавили су из Римца.

Римац тим је за тест најбрже вожње користио стазу Аутомотиве Тестинг Папенбург у Њемачкој, с два правца од четири километра. Стазе на којима је могуће постићи брзину већу од 400 км/х врло су ријетке јер је врло ријетко да аутомобил уопће може постићи тако високу брзину.

- Невера је постављена у тзв. Топ Спид моде, стварајући аеродинамички профил који уравнотежује отпор и потисну силу како би се осигурала стабилност при великим брзинама. Опремљен гумама Мишелин Куп 2Р које су дозвољене за цесту, и уз надзор Мишелиновог техничара који је провјерио њихово стање, Невера је била спремна за постављање рекордне брзине.

За воланом је био Мирослав Зрнчевић, главни тестни и развојни возач. Његов је изазов био постићи савршен улазак на равнину из закривљених дијелова стазе како би осигурао најбољу могућу прилику да досегне највишу брзину. Излазећи из овалног дијела стазе из нагиба, путујући око 250 км/х, Мирослав је ослободио пуну снагу Невере како би досегао брзину од 412 км/х, тачно онако како је симулирано на почетку пројекта Невере. Постигнута брзина чини Неверу најбржим серијски електричним аутомобилом - наводе из Римца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана