Rimac Nevera oborila rekord i postala najbrži serijski električni automobil na svijetu

Avaz
Foto: Printscreen

Rimčeva Nevera postavila je svjetski rekord, postigavši brzinu od čak 412 km/h. Nevera je postala najbrži električni automobil ikada, javili su iz Rimca.

Rimac tim je za test najbrže vožnje koristio stazu Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, s dva pravca od četiri kilometra. Staze na kojima je moguće postići brzinu veću od 400 km/h vrlo su rijetke jer je vrlo rijetko da automobil uopće može postići tako visoku brzinu.

- Nevera je postavljena u tzv. Top Spid mode, stvarajući aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama. Opremljen gumama Mišelin Kup 2R koje su dozvoljene za cestu, i uz nadzor Mišelinovog tehničara koji je provjerio njihovo stanje, Nevera je bila spremna za postavljanje rekordne brzine.

Za volanom je bio Miroslav Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač. Njegov je izazov bio postići savršen ulazak na ravninu iz zakrivljenih dijelova staze kako bi osigurao najbolju moguću priliku da dosegne najvišu brzinu. Izlazeći iz ovalnog dijela staze iz nagiba, putujući oko 250 km/h, Miroslav je oslobodio punu snagu Nevere kako bi dosegao brzinu od 412 km/h, tačno onako kako je simulirano na početku projekta Nevere. Postignuta brzina čini Neveru najbržim serijski električnim automobilom - navode iz Rimca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana