Половњацима произведеним прије 2014. одзвонило у Србији

ГС
Половњацима произведеним прије 2014. одзвонило у Србији

Од 1. јануара 2024. године у Србији биће забрањен увоз половних аутомобила Еуро 3 и Еуро 4 стандарда.

И не само то. Како је недавно најавила Влада Републике Србије, од почетка 2025. године ће се моћи увозити само половњаци произведени послије 2014. године, односно оне са моторима Еуро 6 стандарда.

Држава, такође, намјерава да од 2025. уведе програм субвенција за власнике старијих аутомобила са дизел моторима, како би се и на тај начин смањило загађење, пишу Половни аутомобили, а преноси Уна.

Неколико година уназад, у више наврата су се слушале најаве да ће се пооштрити критеријум за увоз половних возила, односно да увоз аутомобила са емисионим стандардом Еуро 3 бити забрањен. Међутим, из разноразних разлога, ова одлука је одлагана, а није ни тешко претпоставити како би се забрана увоза јефитних половњака одразила на џеп просечног возача.

Ипак, “Програмом за заштиту ваздуха од 2022. до 2030.” који је средином децембра прошле године усвојила Влада и који је објављен у Службеном гласнику, Србија је добила обавезујући документ за чију примјену је намијењено чак 2,6 милијарди евра.

Од тог новца 102 милиона је намијењено за “подмлађивање” возног парка, односно повлачења из саобраћаја највећих загађивача. Зато је и донијета одлука да се одмах од почетка наредне године прескоче два степеника и да се од тад пређе на Еуро 5 норму. Циљ је, како се најављује, да до 2025. године на овај начин буде збринуто више од 122.000 половних возила.

Ко ће имати право на субвенцију?

Право на подстицај за куповину “млађих” половњака, али искључиво оних који испуњавају Еуро 6 стандард, имаће власници старих путничких, лаких теретних и теретних возила са дизел агрегатима и стандардима Еуро 1, Еуро 2 и Еуро 3. У питању су возила произведена од 1993. па до 2005. године.

Годишња анализа сајта Половни аутомобили је показала је 80 одсто половних возила који су прошле године увезена у Србију старије од 10 година. Такође, према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре од 2015. до 2022. у Србију је увезено 1.255.000, возила, од чега око 350.000 са моторима еуро 3. 

За возаче су предвиђени подстицаји који ће износити:

2.100 евра за куповину путничког аутомобила,

2.500 евра за куповину лаких теретних возила (камиони чија највећа дозвољена маса не прелази 12 тона),

2.900 евра за куповину аутобуса.

Како ће изгледати процес додјеле субвенција?

Како је најављено, Агенција за безбједност саобраћаја ће спроводити процедуру замјене уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Идеја је да се поступак максимално олакша и поједностави.

Власник возила које испуњава услов за субвенцију прво ће предавати свој аутомобил у неки од овлашћених центара за рециклажу, док ће им продавац аутомобила умањити цијену возила за износ субвенције.

Како сада ствари стоје, подаци о извршеној рециклажи као доказ за подстицај чуваће се у посебном софтверу, а цијела област, како најаваљују у ресорном министарству биће додатно утврђена посебним правилницима који су у припреми.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана