Polovnjacima proizvedenim prije 2014. odzvonilo u Srbiji

GS
Polovnjacima proizvedenim prije 2014. odzvonilo u Srbiji

Od 1. januara 2024. godine u Srbiji biće zabranjen uvoz polovnih automobila Euro 3 i Euro 4 standarda.

I ne samo to. Kako je nedavno najavila Vlada Republike Srbije, od početka 2025. godine će se moći uvoziti samo polovnjaci proizvedeni poslije 2014. godine, odnosno one sa motorima Euro 6 standarda.

Država, takođe, namjerava da od 2025. uvede program subvencija za vlasnike starijih automobila sa dizel motorima, kako bi se i na taj način smanjilo zagađenje, pišu Polovni automobili, a prenosi Una.

Nekoliko godina unazad, u više navrata su se slušale najave da će se pooštriti kriterijum za uvoz polovnih vozila, odnosno da uvoz automobila sa emisionim standardom Euro 3 biti zabranjen. Međutim, iz raznoraznih razloga, ova odluka je odlagana, a nije ni teško pretpostaviti kako bi se zabrana uvoza jefitnih polovnjaka odrazila na džep prosečnog vozača.

Ipak, “Programom za zaštitu vazduha od 2022. do 2030.” koji je sredinom decembra prošle godine usvojila Vlada i koji je objavljen u Službenom glasniku, Srbija je dobila obavezujući dokument za čiju primjenu je namijenjeno čak 2,6 milijardi evra.

Od tog novca 102 miliona je namijenjeno za “podmlađivanje” voznog parka, odnosno povlačenja iz saobraćaja najvećih zagađivača. Zato je i donijeta odluka da se odmah od početka naredne godine preskoče dva stepenika i da se od tad pređe na Euro 5 normu. Cilj je, kako se najavljuje, da do 2025. godine na ovaj način bude zbrinuto više od 122.000 polovnih vozila.

Ko će imati pravo na subvenciju?

Pravo na podsticaj za kupovinu “mlađih” polovnjaka, ali isključivo onih koji ispunjavaju Euro 6 standard, imaće vlasnici starih putničkih, lakih teretnih i teretnih vozila sa dizel agregatima i standardima Euro 1, Euro 2 i Euro 3. U pitanju su vozila proizvedena od 1993. pa do 2005. godine.

Godišnja analiza sajta Polovni automobili je pokazala je 80 odsto polovnih vozila koji su prošle godine uvezena u Srbiju starije od 10 godina. Takođe, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od 2015. do 2022. u Srbiju je uvezeno 1.255.000, vozila, od čega oko 350.000 sa motorima euro 3. 

Za vozače su predviđeni podsticaji koji će iznositi:

2.100 evra za kupovinu putničkog automobila,

2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona),

2.900 evra za kupovinu autobusa.

Kako će izgledati proces dodjele subvencija?

Kako je najavljeno, Agencija za bezbjednost saobraćaja će sprovoditi proceduru zamjene uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ideja je da se postupak maksimalno olakša i pojednostavi.

Vlasnik vozila koje ispunjava uslov za subvenciju prvo će predavati svoj automobil u neki od ovlašćenih centara za reciklažu, dok će im prodavac automobila umanjiti cijenu vozila za iznos subvencije.

Kako sada stvari stoje, podaci o izvršenoj reciklaži kao dokaz za podsticaj čuvaće se u posebnom softveru, a cijela oblast, kako najavaljuju u resornom ministarstvu biće dodatno utvrđena posebnim pravilnicima koji su u pripremi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana