Половне Тесле у Аустралији скупље од нових

ГС
Foto: Илустрација

Разлог ове несвакидашње разлике у цијени лежи у томе што вријеме доставе новог аутомобила може да траје и до девет мјесеци, па купци губе стрпљење.

Како би избјегли чекање, они радије плаћају велике премије, чак и ако то значи да ће дати веће своте новца за половни ауто, пише Блумберг.

“Коктел” застоја у индустријској производњи потпуно је измијенио цјеновнике. Прекиди у набавним ланцима који се јављају још од пандемије доводе до успоравања испорука широм свијета. Истовремено, растуће цијене бензина подстичу потражњу за електричним возилима.

Модел 3 Перформанс, чија је цијена 91.600 аустралијских долара (64.200 долара) наручен за купца у Сиднеју био би достављен између фебруара и марта 2023. године, наводи се на сајту компаније Тесла. Ово вријеме доставе је дуже него када су у питању Сједињене Америчке Државе, Јапан и Њемачка, док љубитељи Тесла аутомобила у Сингапуру могу добити свој модел у року од четири недјеље.

Као алтернатива појавила се могућност да се модели који једва да су коришћени откупе у различитим представништвима широм Аустралије по цијенама између 130.000 и 138.000 аустралијских долара, наводи се на сајту Carsales.com. Потражња за половним електричним возилима у Аустралији је толико висока да аукцијске куће попут Lloyds Auctions не могу да их продају довољно брзо.

“Свима који размишљају о продаји свог електричног или хибридног возила говоримо да је сада вријеме да то учине и да су нама потребни њихови аутомобили”, наводи Кирсти Минифи, директорка локалног одјељења аукцијске куће за маркетинг и дизајн, додајући да су нека половна електрична возила продавана по вишој цијени од оригиналне малопродајне цијене.

Иако је вриједност коришћених Тесла аутомобила порасла на и на кључним тржиштима попут САД, разлика у цијенама је посебно видљива у Аустралији, земљи у којој је прелазак на употребу електричних возила дуго заостајао.

Хибридна и електрична возила чине само два одсто укупне продаје нових аутомобила у овој земљи. Њихово прихватање у Аустралији у посљедња три мјесеца у 2021. години било је значајно испод свјетског просјека од 13 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана