Polovne Tesle u Australiji skuplje od novih

GS
Foto: Ilustracija

Razlog ove nesvakidašnje razlike u cijeni leži u tome što vrijeme dostave novog automobila može da traje i do devet mjeseci, pa kupci gube strpljenje.

Kako bi izbjegli čekanje, oni radije plaćaju velike premije, čak i ako to znači da će dati veće svote novca za polovni auto, piše Blumberg.

“Koktel” zastoja u industrijskoj proizvodnji potpuno je izmijenio cjenovnike. Prekidi u nabavnim lancima koji se javljaju još od pandemije dovode do usporavanja isporuka širom svijeta. Istovremeno, rastuće cijene benzina podstiču potražnju za električnim vozilima.

Model 3 Performans, čija je cijena 91.600 australijskih dolara (64.200 dolara) naručen za kupca u Sidneju bio bi dostavljen između februara i marta 2023. godine, navodi se na sajtu kompanije Tesla. Ovo vrijeme dostave je duže nego kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, Japan i Njemačka, dok ljubitelji Tesla automobila u Singapuru mogu dobiti svoj model u roku od četiri nedjelje.

Kao alternativa pojavila se mogućnost da se modeli koji jedva da su korišćeni otkupe u različitim predstavništvima širom Australije po cijenama između 130.000 i 138.000 australijskih dolara, navodi se na sajtu Carsales.com. Potražnja za polovnim električnim vozilima u Australiji je toliko visoka da aukcijske kuće poput Lloyds Auctions ne mogu da ih prodaju dovoljno brzo.

“Svima koji razmišljaju o prodaji svog električnog ili hibridnog vozila govorimo da je sada vrijeme da to učine i da su nama potrebni njihovi automobili”, navodi Kirsti Minifi, direktorka lokalnog odjeljenja aukcijske kuće za marketing i dizajn, dodajući da su neka polovna električna vozila prodavana po višoj cijeni od originalne maloprodajne cijene.

Iako je vrijednost korišćenih Tesla automobila porasla na i na ključnim tržištima poput SAD, razlika u cijenama je posebno vidljiva u Australiji, zemlji u kojoj je prelazak na upotrebu električnih vozila dugo zaostajao.

Hibridna i električna vozila čine samo dva odsto ukupne prodaje novih automobila u ovoj zemlji. Njihovo prihvatanje u Australiji u posljednja tri mjeseca u 2021. godini bilo je značajno ispod svjetskog prosjeka od 13 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana