Несташица чипова реже производњу Дајмлера

Тањуг
Foto: Викимедија

МИНХЕН - Њемачка аутомобилска компанија Дајмлер смањује производњу Мерцедес-Бенца у три фабрике у Њемачкој и привремено обуставља рад погона у Мађарској због несташице чипова.

Дајмлер је увео скраћено радно вријеме за запослене у Мерцедесовим погонима у Зинделфингену, Раштату и Бремену у Њемачкој, док је фабрику у Мађарској затворио на три недјеље, извјештава веб сајт autonews.com

У Раштату ће скраћење радног времена трајати до краја сљедеће недјеље, у Зинделфингену и Бремену до краја ове седмице.

У фабрици у Кечкемету, производња ће бити обустављена до средине августа.

Из Дајмлера су саопштили да не могу дати прогнозу о томе када ће бити елиминисан проблем смањене понуде одређених компонената полупроводника.

„Ситуација је и даље нестабилна и непрекидно изнова процјењујемо шта то значи за производњу Мерцедес-Бенца”, изјавио је портпарол Дајмлера за Аутомотив Њуз Европа.

У Зинделфингену је процес рада обустављен само у неким одјељењима, тако да ће Дајмлер наставити нормално да производи велике луксузне аутомобиле. У погону Фектори 56 у Зинделфингену, у којем се прави лимузина С класе, Мерцедес-Мајбах С класе и потпуно електрични седан Е – Ку - С, ове мјере не утичу на производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана