Nestašica čipova reže proizvodnju Dajmlera

Tanjug
Foto: Vikimedija

MINHEN - Njemačka automobilska kompanija Dajmler smanjuje proizvodnju Mercedes-Benca u tri fabrike u Njemačkoj i privremeno obustavlja rad pogona u Mađarskoj zbog nestašice čipova.

Dajmler je uveo skraćeno radno vrijeme za zaposlene u Mercedesovim pogonima u Zindelfingenu, Raštatu i Bremenu u Njemačkoj, dok je fabriku u Mađarskoj zatvorio na tri nedjelje, izvještava veb sajt autonews.com

U Raštatu će skraćenje radnog vremena trajati do kraja sljedeće nedjelje, u Zindelfingenu i Bremenu do kraja ove sedmice.

U fabrici u Kečkemetu, proizvodnja će biti obustavljena do sredine avgusta.

Iz Dajmlera su saopštili da ne mogu dati prognozu o tome kada će biti eliminisan problem smanjene ponude određenih komponenata poluprovodnika.

„Situacija je i dalje nestabilna i neprekidno iznova procjenjujemo šta to znači za proizvodnju Mercedes-Benca”, izjavio je portparol Dajmlera za Automotiv Njuz Evropa.

U Zindelfingenu je proces rada obustavljen samo u nekim odjeljenjima, tako da će Dajmler nastaviti normalno da proizvodi velike luksuzne automobile. U pogonu Fektori 56 u Zindelfingenu, u kojem se pravi limuzina S klase, Mercedes-Majbah S klase i potpuno električni sedan E – Ku - S, ove mjere ne utiču na proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana