На продају теренац из којег је командовао легендарни генерал Патон ВИДЕО

ГС
На продају теренац из којег је командовао легендарни генерал Патон ВИДЕО

Ријеч је о специјалној верзији војног возила Dodge WC-57 које је израђивано од 1942. до 1945. године за потребе америчке армије.

Амерички генерал Џорџ Смит Патон је једна од најважнијих и насликовитијих фигура Другог светског рата.

Патон се истакао као бриљантан командант оклопних јединица у биткама у сјеверној Африци, на Сицилији, а нарочито у оној преломној у Арденима, у зиму 1945. године.

У својој четрдесетшестогодишњој војној каријери заповједао је у два свјетска рата. Историја га памти као изванредног војног вођу, али на махове нестабилног и непослушног.

Умро је крајем 1945. од посљедица саобраћајне несреће у Њемачкој. Посмртно је објављен његов дневник “Рат како сам га ја видео”.

Патон је у походу на Њемачку, након савезничког искрцавања у Нормандији у јуну 1944, као командно возило користио модификовани Dodge WC-57.

Овај војни теренац, који је Додге израђивао 1942-1945, прилагођен је 1944. у Енглеској за потребе америчког генерала. Возило је позади и напред добило додатне металне плоче као заштиту од пушчане паљбе, а с обзиром је служило као командни аутомобил генерала Патона, опремљено је и специјалним сиренама и металном генералском заставицома са три звездице.

Овај Dodge је био наоружан митраљезом калибра .50 произвођача Браунинг, који је прије свега служио за узвраћање паљбе непријатељским авионима у случају да неки од њих примети командно возило америчког генерала.

Патонов командни теренац је пажљиво рестауриран и биће понуђен на продају на аукцији куће WorldWideAuctioneers која ће се одржати половином јуна у Оберну у Индијани.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана