Na prodaju terenac iz kojeg je komandovao legendarni general Paton VIDEO

GS
Na prodaju terenac iz kojeg je komandovao legendarni general Paton VIDEO

Riječ je o specijalnoj verziji vojnog vozila Dodge WC-57 koje je izrađivano od 1942. do 1945. godine za potrebe američke armije.

Američki general Džordž Smit Paton je jedna od najvažnijih i naslikovitijih figura Drugog svetskog rata.

Paton se istakao kao briljantan komandant oklopnih jedinica u bitkama u sjevernoj Africi, na Siciliji, a naročito u onoj prelomnoj u Ardenima, u zimu 1945. godine.

U svojoj četrdesetšestogodišnjoj vojnoj karijeri zapovjedao je u dva svjetska rata. Istorija ga pamti kao izvanrednog vojnog vođu, ali na mahove nestabilnog i neposlušnog.

Umro je krajem 1945. od posljedica saobraćajne nesreće u Njemačkoj. Posmrtno je objavljen njegov dnevnik “Rat kako sam ga ja video”.

Paton je u pohodu na Njemačku, nakon savezničkog iskrcavanja u Normandiji u junu 1944, kao komandno vozilo koristio modifikovani Dodge WC-57.

Ovaj vojni terenac, koji je Dodge izrađivao 1942-1945, prilagođen je 1944. u Engleskoj za potrebe američkog generala. Vozilo je pozadi i napred dobilo dodatne metalne ploče kao zaštitu od puščane paljbe, a s obzirom je služilo kao komandni automobil generala Patona, opremljeno je i specijalnim sirenama i metalnom generalskom zastavicoma sa tri zvezdice.

Ovaj Dodge je bio naoružan mitraljezom kalibra .50 proizvođača Brauning, koji je prije svega služio za uzvraćanje paljbe neprijateljskim avionima u slučaju da neki od njih primeti komandno vozilo američkog generala.

Patonov komandni terenac je pažljivo restauriran i biće ponuđen na prodaju na aukciji kuće WorldWideAuctioneers koja će se održati polovinom juna u Obernu u Indijani.

(B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana