Мерцедесов ДАС у центру пажње

Дејан Марић
Мерцедесов ДАС у центру пажње

БАРСЕЛОНА - Мерцедес је опет шокирао ривале у “формули 1”, додуше, овог пута не спектакуларним временима, него револуцинарним системом којег су у Бреклију назвали ДАС (енг: dual axis steering).

Грубо преведено, ријеч је о јединственом двоосном управљању које се, очекивано, нашло у жижи током тестирања на писти “Каталуња”. У први мах никоме није било јасно шта то Луис Хамилтон ради са воланом. Анализом снимака утврђено је да је шампион на почетку стартно-циљног правца повлачио волан према себи, а на крају правца га враћао у првобитни положај. Посљедица овог маневра је промјена нагиба предњих точкова.

Највећи бенефит система ДАС лежи у томе што возач има могућност да регулише температуру гума на правцима, те да утиче на понашање болида у кривинама. У табору “сребрних стријела” су тестирали и “измјерили” колико времена им нови систем доноси, али, тај податак је тајна.

- ДАС даје нову димензију управљању и возачу. Вјерујемо да ћемо имати користи од њега. Зашто га користимо, на који начин и кад, то ћемо задржати за себе - изјавио је технички директор Мерцедеса Џејмс Алисон.

Многи су се запитали да ли је овакав систем у складу са правилима “формуле 1”, с обзиром на то да се може дефинисати и као активно вјешање. Алисон, међутим, нема дилему.

- ДАС није новост за ФИА. Већ дуже вријеме причамо о њему. Правила су јасна и ми смо убијеђени да је систем легалан - рекао је Алисон.

Технички директор тима из Бреклија је додао да је одушевљен посљедњом иновацијом, као и да је поносан на тим. Уз то, Џејмс је послао “јаку” поруку која се баш и неће допасти ривалима.

- Сваки наш болид је имао иновативне дијелове. Неки су видљиви голим оком, а неки нису. Ово је забавно, али је само врх бријега јер имамо још сличних ствари - закључио је Алисон.

Пилот Ферарија Себастијан Фетел помно је пратио шта Мерцедес ради. Четвороструки првак је истакао и да ће, ако ДАС добије зелено свјетло, конкуренти тешко копирати један тако комплексан систем.

- Вјерујем да је много времена утрошено на дизајн и имплементацију. Не знам да ли ради, али вјерујем да је легалан чим га они имају на свом болиду - поручио је Себ.

Са њим се не слаже савјетник Ред Була Хелмут Марко. Аустријанац сматра да промјена нагиба точкова током вожње једноставно није дозвољена.

- Овакав систем има модус операнди као активно вјешање. А сви добро знамо да је оно забрањено у “формули 1” - јасан је Марко.

Тестирања на писти “Каталуња” биће настављена наредне седмице. Нови шампионат “најбржег каравана” почиње 15. марта у Мелбурбну.

Адут Ферарија Себастијан Фетел о новом систему је говорио и из возачке перспективе.

- Могу само да замислим, али вјерујем да је вожња чудна. Замислите да стално трчите и користите патике. А онда да од вас неко затражи да трчите у папучама. Мислим, можете ви трчати у папучама, али је осјећај потпуно другачији - објаснио је Себ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана