Mercedesov DAS u centru pažnje

Dejan Marić
Mercedesov DAS u centru pažnje

BARSELONA - Mercedes je opet šokirao rivale u “formuli 1”, doduše, ovog puta ne spektakularnim vremenima, nego revolucinarnim sistemom kojeg su u Brekliju nazvali DAS (eng: dual axis steering).

Grubo prevedeno, riječ je o jedinstvenom dvoosnom upravljanju koje se, očekivano, našlo u žiži tokom testiranja na pisti “Katalunja”. U prvi mah nikome nije bilo jasno šta to Luis Hamilton radi sa volanom. Analizom snimaka utvrđeno je da je šampion na početku startno-ciljnog pravca povlačio volan prema sebi, a na kraju pravca ga vraćao u prvobitni položaj. Posljedica ovog manevra je promjena nagiba prednjih točkova.

Najveći benefit sistema DAS leži u tome što vozač ima mogućnost da reguliše temperaturu guma na pravcima, te da utiče na ponašanje bolida u krivinama. U taboru “srebrnih strijela” su testirali i “izmjerili” koliko vremena im novi sistem donosi, ali, taj podatak je tajna.

- DAS daje novu dimenziju upravljanju i vozaču. Vjerujemo da ćemo imati koristi od njega. Zašto ga koristimo, na koji način i kad, to ćemo zadržati za sebe - izjavio je tehnički direktor Mercedesa Džejms Alison.

Mnogi su se zapitali da li je ovakav sistem u skladu sa pravilima “formule 1”, s obzirom na to da se može definisati i kao aktivno vješanje. Alison, međutim, nema dilemu.

- DAS nije novost za FIA. Već duže vrijeme pričamo o njemu. Pravila su jasna i mi smo ubijeđeni da je sistem legalan - rekao je Alison.

Tehnički direktor tima iz Breklija je dodao da je oduševljen posljednjom inovacijom, kao i da je ponosan na tim. Uz to, Džejms je poslao “jaku” poruku koja se baš i neće dopasti rivalima.

- Svaki naš bolid je imao inovativne dijelove. Neki su vidljivi golim okom, a neki nisu. Ovo je zabavno, ali je samo vrh brijega jer imamo još sličnih stvari - zaključio je Alison.

Pilot Ferarija Sebastijan Fetel pomno je pratio šta Mercedes radi. Četvorostruki prvak je istakao i da će, ako DAS dobije zeleno svjetlo, konkurenti teško kopirati jedan tako kompleksan sistem.

- Vjerujem da je mnogo vremena utrošeno na dizajn i implementaciju. Ne znam da li radi, ali vjerujem da je legalan čim ga oni imaju na svom bolidu - poručio je Seb.

Sa njim se ne slaže savjetnik Red Bula Helmut Marko. Austrijanac smatra da promjena nagiba točkova tokom vožnje jednostavno nije dozvoljena.

- Ovakav sistem ima modus operandi kao aktivno vješanje. A svi dobro znamo da je ono zabranjeno u “formuli 1” - jasan je Marko.

Testiranja na pisti “Katalunja” biće nastavljena naredne sedmice. Novi šampionat “najbržeg karavana” počinje 15. marta u Melburbnu.

Adut Ferarija Sebastijan Fetel o novom sistemu je govorio i iz vozačke perspektive.

- Mogu samo da zamislim, ali vjerujem da je vožnja čudna. Zamislite da stalno trčite i koristite patike. A onda da od vas neko zatraži da trčite u papučama. Mislim, možete vi trčati u papučama, ali je osjećaj potpuno drugačiji - objasnio je Seb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana