Мерцедес Б класе одлази у пензију 2025. године?

ауто република
Foto: Mercedes promo

На неколико аутомобилских портала појавила се гласина да ће Мерцедес пензионисати Б класу кроз три године.

Овакав развој догађаја био би у складу са низом најава које смо у претходном периоду чули од челних људи из Штутгарта. Наиме, Мерцедес није задовољан чињеницом да посједује читавих осам компактних модела, који су у суштини листом деривативи А класе. Како је и сама А класа готово извјесно предвиђена за елиминацију, јасно је да ће само неколико компакта, највјероватније СУВ изданака, преживјети ову сијечу кнезова.

Мада је продаја Б класе данас у занемарљивим оквирима у Европи и свијету, није тако било раније. Прва генерација Б класе која је наступила на сцену 2005. године била је огроман успјех за Мерцедес на глобалном нивоу. Шта више, био је то суштински први премијум МПВ модел, а његов успјех натјерао је и БМW да одговори са Серијом 2 Актив Тоурер.

Сада је Б класа у трећој генерацији и по свему судећи четврте неће ни бити. Вјерује се да ће 2025. године овај четвороточкаш отићи у историју, као и да неће бити ни директног нити посредног насљедника.

Ипак, до тада је преостало још довољно времена да Б класа скупи још продатих јединица. Осим тога, Мерцедес има планирану рестилизацију за овај МПВ која би требало да донесе низ озбиљних промјена како би се додатно ојачала продаја у позном дијелу тржишног циклуса за Б класу. Ажурирани миниван Мерцедеса требало би да се нађе на тржишту наредне године.

Колико ће то увећати продају Б класе остаје да се види, чињеница да је у првом тромјесечју 2022. године овај модел имао 6.289 испоручене јединице у Европи, што представља благи раст продаје од 4% наспрам истог периода лани

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана