Mercedes B klase odlazi u penziju 2025. godine?

auto republika
Foto: Mercedes promo

Na nekoliko automobilskih portala pojavila se glasina da će Mercedes penzionisati B klasu kroz tri godine.

Ovakav razvoj događaja bio bi u skladu sa nizom najava koje smo u prethodnom periodu čuli od čelnih ljudi iz Štutgarta. Naime, Mercedes nije zadovoljan činjenicom da posjeduje čitavih osam kompaktnih modela, koji su u suštini listom derivativi A klase. Kako je i sama A klasa gotovo izvjesno predviđena za eliminaciju, jasno je da će samo nekoliko kompakta, najvjerovatnije SUV izdanaka, preživjeti ovu siječu knezova.

Mada je prodaja B klase danas u zanemarljivim okvirima u Evropi i svijetu, nije tako bilo ranije. Prva generacija B klase koja je nastupila na scenu 2005. godine bila je ogroman uspjeh za Mercedes na globalnom nivou. Šta više, bio je to suštinski prvi premijum MPV model, a njegov uspjeh natjerao je i BMW da odgovori sa Serijom 2 Aktiv Tourer.

Sada je B klasa u trećoj generaciji i po svemu sudeći četvrte neće ni biti. Vjeruje se da će 2025. godine ovaj četvorotočkaš otići u istoriju, kao i da neće biti ni direktnog niti posrednog nasljednika.

Ipak, do tada je preostalo još dovoljno vremena da B klasa skupi još prodatih jedinica. Osim toga, Mercedes ima planiranu restilizaciju za ovaj MPV koja bi trebalo da donese niz ozbiljnih promjena kako bi se dodatno ojačala prodaja u poznom dijelu tržišnog ciklusa za B klasu. Ažurirani minivan Mercedesa trebalo bi da se nađe na tržištu naredne godine.

Koliko će to uvećati prodaju B klase ostaje da se vidi, činjenica da je u prvom tromjesečju 2022. godine ovaj model imao 6.289 isporučene jedinice u Evropi, što predstavlja blagi rast prodaje od 4% naspram istog perioda lani

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana