BМW: На струју ћемо прећи у потпуности када се и сиромашније земље "електрификују"

ГС
Foto: скриншот

Баварски произвођач каже да је одлучио да не потпише мултилатерални споразум на ЦОП26 о продаји само електричних возила од 2040. јер не вјерује да ће све земље обавити свој дио посла и успоставити адекватну инфраструктуру за пуњење.

У разговору за сајт Дезеен, БМW-ов шеф стратегије одрживости, Томас Бекер, рекао је да тај произвођач није одредио датум када ће прекинути производњу аутомобила са унутрашњим сагоријевањем јер је потребно поставити обавезујуће циљеве који ćе обезбедити да "сиромашније земље одраде свој посао".

"Посао (са мрежом пуњача) је обављењ у Холандији и Норвешкој, тако да ćе ова тржишта бити потпуно електрична и тамо ćемо продавати само електричне аутомобиле. Али нисмо сигурни да ће и момци у Италији завршити свој посао како треба."

Дезеен напомиње да Норвешка и Холандија имају у просијеку 7 до 9 јавних станица за пуњење на 1.000 возила, док Италија има само 0,4.

Бекер је рекао да је то због недостатка "политичког вођства" локалних и националних влада.

"Људи у другим земљама, попут Италије, су такође спремни али чекају да им неко да новац да обаве неопходан посао", прокоментарисао је он.

"Зато би требало да имамо обавезујуће циљеве који обезбеђују да и сиромашније земље одраде свој посао".

БМW очекује да ће свако друго возило које прода у 2030. бити потпуно електрично и обавезао се да ће електрификовати брендове Ролс-Ројс и Мини до 2030.

Бекер је такође рекао да ће прерани прелазак марке БМW на потпуну електрфикацију без неопходне инфраструктуре само подстаћи купце да купују половна возила са моторима са унутрашњим сагоревањем која загађују више од савремених алтернатива.

"Нико неће забранити сва возила која се већ крећу путевима, а која су у просеку у Европи старости 11 година. Дакле, ипак је и даље боље да купци у, на пример, јужној Италији набаве добро ново конвенционално возило, него да возе старијег половњака."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана