BMW: Na struju ćemo preći u potpunosti kada se i siromašnije zemlje "elektrifikuju"

GS
Foto: skrinšot

Bavarski proizvođač kaže da je odlučio da ne potpiše multilateralni sporazum na COP26 o prodaji samo električnih vozila od 2040. jer ne vjeruje da će sve zemlje obaviti svoj dio posla i uspostaviti adekvatnu infrastrukturu za punjenje.

U razgovoru za sajt Dezeen, BMW-ov šef strategije održivosti, Tomas Beker, rekao je da taj proizvođač nije odredio datum kada će prekinuti proizvodnju automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem jer je potrebno postaviti obavezujuće ciljeve koji će obezbediti da "siromašnije zemlje odrade svoj posao".

"Posao (sa mrežom punjača) je obavljenj u Holandiji i Norveškoj, tako da će ova tržišta biti potpuno električna i tamo ćemo prodavati samo električne automobile. Ali nismo sigurni da će i momci u Italiji završiti svoj posao kako treba."

Dezeen napominje da Norveška i Holandija imaju u prosijeku 7 do 9 javnih stanica za punjenje na 1.000 vozila, dok Italija ima samo 0,4.

Beker je rekao da je to zbog nedostatka "političkog vođstva" lokalnih i nacionalnih vlada.

"Ljudi u drugim zemljama, poput Italije, su takođe spremni ali čekaju da im neko da novac da obave neophodan posao", prokomentarisao je on.

"Zato bi trebalo da imamo obavezujuće ciljeve koji obezbeđuju da i siromašnije zemlje odrade svoj posao".

BMW očekuje da će svako drugo vozilo koje proda u 2030. biti potpuno električno i obavezao se da će elektrifikovati brendove Rols-Rojs i Mini do 2030.

Beker je takođe rekao da će prerani prelazak marke BMW na potpunu elektrfikaciju bez neophodne infrastrukture samo podstaći kupce da kupuju polovna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koja zagađuju više od savremenih alternativa.

"Niko neće zabraniti sva vozila koja se već kreću putevima, a koja su u proseku u Evropi starosti 11 godina. Dakle, ipak je i dalje bolje da kupci u, na primer, južnoj Italiji nabave dobro novo konvencionalno vozilo, nego da voze starijeg polovnjaka."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana