Ауди RS6 Avant GT са 630 КС "празник за очи", кошта 219.355 евра

Г.С.
Foto: Roadandtrack.com

Ауди је представио RS6 Avant GT као своју нови специјални модел, који је уједно и врхунац серије.

Аутомобил изгледа познато јер је инспирисан концептом RS6  GTO из 2020. године. Дјело је 12 приправника, који су мотивацију пронашли у тркаћем аутомобилу Ауди 90 quattro ИМСА GTO из 1989. године. Та веза је лако уочљива јер ново специјално издање има тамну маску и браник како би изгледао нижи и шири, а у томе му помаже наглашени сплитер, који привлачи пажњу захваљујући својој црвеној боји, преноси Кликс.

Међутим, то је само „врх леденог бријега“, јер аутомобил посједује јединствену хаубу од карбонских влакана с изложеним детаљима. Предњи блатобрани су такође направљени од карбона те садрже вентилацијске отворе који смањују притисак зрака на лукове точкова и унапређују хлађење кочница.

Караван је опремљен двоструким крилом инспирисаним мотоспортом, који је готово у потпуности преузет од концепта. Кровни носачи су уклоњени како би се добила равнија и више спортска силуета, док је масивни дифузор наглашава ширину аутомобила.

Ту су и карбонска кућишта бочних ретровизора, а аутомобил каресе и сјајни карбонски детаљи. Придужене су им ознаке у боји, као и специјални сет 22-инчних точкова доступан у бијелој боји. Говорећи о бојама, специјални модел красе привлачне графике, као и Аркона бијела, Нардо сива, Chronos сива металик, Мадеира смеђа металик или Mythos црна металик боја.

Унутрашњост је у црној боји, док контраст праве црвени и бакрени детаљи. Сједишта имају масивне бочне потпоре, а краси их и RS6  GT натпис те средишњи дио са саћастим узроком.

Сигурносни појасеви су у црвеној боји, а ту су и специјалне патоснице те нумерисана ознака на централној конзолу. Динамиkа облоге од микровлакана су стандардне, али купци могу добити и карбон отворених пора са структуром од кепера.

Што се тиче перформанси, 4,0-литарски В8 мотор развија 630 КС и 850 Нм обртног момента, што је за 30 КС и 50 Нм више у односу на стандардни модел.

Мотор је упарен са осмостепеним Типтроник мјењачем и љуаттро системом погона на сва четири точка с истим средишњим диференцијалом као и РС6 Авант. Та компонента је преузета, али аутомобил је добио и уникатно подесиво вјешање, као и специјално порешени љуаттро спортски задњи диференцијал. Вјешање спушта аутомобил за 10 мм „обећава савршену комбинацију динамике и удобности“.

Остале карактеристике укључују круће стабилизаторе, керамичке кочнице и Mythos Continental Sport Contact 7 гуме. Ове гуме нуде „константно боље држање цесте и у сувим и у мокрим увјетима“, као и смањено подуправљање приликом скретања при великој брзини.

Ауди RS6 Avant GT  убрзава од 0 до 100 км/х за 3,3 секунде, а до 200 за 11,5 секунди. Максимална брзина износи 305 км/х.

Производња ће бити ограничена на само 660 примјерака, а испоруке почињу у другом кварталу године. Цијена у Њемачкој износи 219.355 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана