Audi RS6 Avant GT sa 630 KS "praznik za oči", košta 219.355 evra

G.S.
Foto: Roadandtrack.com

Audi je predstavio RS6 Avant GT kao svoju novi specijalni model, koji je ujedno i vrhunac serije.

Automobil izgleda poznato jer je inspirisan konceptom RS6  GTO iz 2020. godine. Djelo je 12 pripravnika, koji su motivaciju pronašli u trkaćem automobilu Audi 90 quattro IMSA GTO iz 1989. godine. Ta veza je lako uočljiva jer novo specijalno izdanje ima tamnu masku i branik kako bi izgledao niži i širi, a u tome mu pomaže naglašeni spliter, koji privlači pažnju zahvaljujući svojoj crvenoj boji, prenosi Kliks.

Međutim, to je samo „vrh ledenog brijega“, jer automobil posjeduje jedinstvenu haubu od karbonskih vlakana s izloženim detaljima. Prednji blatobrani su takođe napravljeni od karbona te sadrže ventilacijske otvore koji smanjuju pritisak zraka na lukove točkova i unapređuju hlađenje kočnica.

Karavan je opremljen dvostrukim krilom inspirisanim motosportom, koji je gotovo u potpunosti preuzet od koncepta. Krovni nosači su uklonjeni kako bi se dobila ravnija i više sportska silueta, dok je masivni difuzor naglašava širinu automobila.

Tu su i karbonska kućišta bočnih retrovizora, a automobil karese i sjajni karbonski detalji. Pridužene su im oznake u boji, kao i specijalni set 22-inčnih točkova dostupan u bijeloj boji. Govoreći o bojama, specijalni model krase privlačne grafike, kao i Arkona bijela, Nardo siva, Chronos siva metalik, Madeira smeđa metalik ili Mythos crna metalik boja.

Unutrašnjost je u crnoj boji, dok kontrast prave crveni i bakreni detalji. Sjedišta imaju masivne bočne potpore, a krasi ih i RS6  GT natpis te središnji dio sa saćastim uzrokom.

Sigurnosni pojasevi su u crvenoj boji, a tu su i specijalne patosnice te numerisana oznaka na centralnoj konzolu. Dinamika obloge od mikrovlakana su standardne, ali kupci mogu dobiti i karbon otvorenih pora sa strukturom od kepera.

Što se tiče performansi, 4,0-litarski V8 motor razvija 630 KS i 850 Nm obrtnog momenta, što je za 30 KS i 50 Nm više u odnosu na standardni model.

Motor je uparen sa osmostepenim Tiptronik mjenjačem i ljuattro sistemom pogona na sva četiri točka s istim središnjim diferencijalom kao i RS6 Avant. Ta komponenta je preuzeta, ali automobil je dobio i unikatno podesivo vješanje, kao i specijalno porešeni ljuattro sportski zadnji diferencijal. Vješanje spušta automobil za 10 mm „obećava savršenu kombinaciju dinamike i udobnosti“.

Ostale karakteristike uključuju kruće stabilizatore, keramičke kočnice i Mythos Continental Sport Contact 7 gume. Ove gume nude „konstantno bolje držanje ceste i u suvim i u mokrim uvjetima“, kao i smanjeno podupravljanje prilikom skretanja pri velikoj brzini.

Audi RS6 Avant GT  ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde, a do 200 za 11,5 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 305 km/h.

Proizvodnja će biti ograničena na samo 660 primjeraka, a isporuke počinju u drugom kvartalu godine. Cijena u Njemačkoj iznosi 219.355 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana