ADAC открива који модели се највише кваре, а који најмање

Г.С.
ADAC открива који модели се највише кваре, а који најмање

Њемачки ауто-клуб обрадио је случајеве преко три милиона кварова на возилима у 2020. и показао да јефтино не значи аутоматски и лоше.

Сваки ауто-клуб има своје статистике, али због огромног броја возила и обима саобраћаја, статистика Немачког ауто-клуба (ADAC) ради се на највећем узорку, а и упоредива је са нашим условима јер су модели аутомобила на нашим тржиштима исти.

У 2020. години обрађено је чак 3,386 милиона кварова, што је фасцинантан податак.

Њемачка је била у локдауну у прољеће 2020. године, возило се и мање па је ADAC забиљежио пад од 10 одсто у броју интервенција у односу на 2019. годину.

Занимљиво је да је порастао број кварова на акумулаторима и то са 41,8 одсто 2019. године на 46,3 процента 2020. Некоришћење возила, које се тада мјерило у седмица, негативно је утицало на акумулаторе који су се испразнили.

У ADAC-у биљлеже посебно висок број тих интервенција у априлу 2020, неколико седмица након локдауна.

ADAC је направио статистику за чак 109 модела возила, старих од 3 до 10 година. У обзир нису узимани проблеми као што су погершно наточено гориво или празан резервоар, јер су за њих одговорни искључиво возачи.

У овом ауто-клубу истичу да су оцијене само смернице. Неславно прво мејсто по непоузданости заузима аутомобил ниже средње класе: 10-годишња Kia Ceed са стопом квара од 52,7 промила.

Треба споменути да су новије Кије готово без кварова, али на старијим моделима има много проблема. Најчешће грешке – осим акумулатора – односиле су се на алтернатор, пумпу за гориво, разводни ланац и свkећице.

Hyundai i20 показује сличну слику кварова. Уз свjећице, неисправне контакт-браве такође су у више наврата одговорне за кварове.

У Sead Alhambri и BW Sharanу кварови су се догађали натпросjечно често у практично свим годиштима – главни су узроци рециркулација издувних гасова или убризгавање AdBlue-а.

Smart Forfour, који се продаје од 2015. године, изгледао је лоше захваљујући отказивању акумулатора.

Opel Insignia, Nissan Qashqai, Forg S-Max, као и Renault Kangoo имали су доста проблема. Kangoo је имао проблема са електриком.

Велики број возила Audiја и BMW-а нема озбиљније проблеме. На примjер, А3, А4, А5, Q3 и Q5 су изузетни поуздани.

BMW Серије 1, 2, 3, 4, X1, X3, као и Мини су веома поуздани. Одмах иза, са мало више кварова, налазе се Мерцедесови модели А, ЦЛА, ГЛА као и Ц-класа, ГЛЦ и ГЛК.

У возилима је често била неисправна контакт-брава или алтернатор.

Позитивна изненађења су мали аутомобили FIAT Punto и Dacia Sandero. Код Пунта је занимљиво да су и стари примjерци (година производње 2011 – 2013.) имали мало кварова, док Dacia Sandero доказује да јефтино не значи аутоматски и лоше.

Новији модели VW Golfa су добри, али старија годишта већ имају доста проблема. Но, Голф је у сваком случају бољи од конкурента у компактној класи.

ADAC је припремио и статистику за електричне аутомобила и овдjе је, наравно, први узрок проблема батерија, али не она на коју бисте помислили.

Највише је грешака на малој 12-волтној батерији (односно, акумулатору), чак 54 одсто. Она обезбjеђује отварање врата и активирање главног батеријског система.

Главна батерија (углавном 400-волтна, у Porscheу Taucan 800-волтна), електрични мотор и систем пуњења засад чине само 4,4 одсто кварова. Но, ова технологија је тек у повоју и видjећемо колико ће бити поуздана кад данашњи аутомобили напуне десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана