ADAC otkriva koji modeli se najviše kvare, a koji najmanje

G.S.
ADAC otkriva koji modeli se najviše kvare, a koji najmanje

Njemački auto-klub obradio je slučajeve preko tri miliona kvarova na vozilima u 2020. i pokazao da jeftino ne znači automatski i loše.

Svaki auto-klub ima svoje statistike, ali zbog ogromnog broja vozila i obima saobraćaja, statistika Nemačkog auto-kluba (ADAC) radi se na najvećem uzorku, a i uporediva je sa našim uslovima jer su modeli automobila na našim tržištima isti.

U 2020. godini obrađeno je čak 3,386 miliona kvarova, što je fascinantan podatak.

Njemačka je bila u lokdaunu u proljeće 2020. godine, vozilo se i manje pa je ADAC zabilježio pad od 10 odsto u broju intervencija u odnosu na 2019. godinu.

Zanimljivo je da je porastao broj kvarova na akumulatorima i to sa 41,8 odsto 2019. godine na 46,3 procenta 2020. Nekorišćenje vozila, koje se tada mjerilo u sedmica, negativno je uticalo na akumulatore koji su se ispraznili.

U ADAC-u biljleže posebno visok broj tih intervencija u aprilu 2020, nekoliko sedmica nakon lokdauna.

ADAC je napravio statistiku za čak 109 modela vozila, starih od 3 do 10 godina. U obzir nisu uzimani problemi kao što su pogeršno natočeno gorivo ili prazan rezervoar, jer su za njih odgovorni isključivo vozači.

U ovom auto-klubu ističu da su ocijene samo smernice. Neslavno prvo mejsto po nepouzdanosti zauzima automobil niže srednje klase: 10-godišnja Kia Ceed sa stopom kvara od 52,7 promila.

Treba spomenuti da su novije Kije gotovo bez kvarova, ali na starijim modelima ima mnogo problema. Najčešće greške – osim akumulatora – odnosile su se na alternator, pumpu za gorivo, razvodni lanac i svkećice.

Hyundai i20 pokazuje sličnu sliku kvarova. Uz svjećice, neispravne kontakt-brave takođe su u više navrata odgovorne za kvarove.

U Sead Alhambri i BW Sharanu kvarovi su se događali natprosječno često u praktično svim godištima – glavni su uzroci recirkulacija izduvnih gasova ili ubrizgavanje AdBlue-a.

Smart Forfour, koji se prodaje od 2015. godine, izgledao je loše zahvaljujući otkazivanju akumulatora.

Opel Insignia, Nissan Qashqai, Forg S-Max, kao i Renault Kangoo imali su dosta problema. Kangoo je imao problema sa elektrikom.

Veliki broj vozila Audija i BMW-a nema ozbiljnije probleme. Na primjer, A3, A4, A5, Q3 i Q5 su izuzetni pouzdani.

BMW Serije 1, 2, 3, 4, X1, X3, kao i Mini su veoma pouzdani. Odmah iza, sa malo više kvarova, nalaze se Mercedesovi modeli A, CLA, GLA kao i C-klasa, GLC i GLK.

U vozilima je često bila neispravna kontakt-brava ili alternator.

Pozitivna iznenađenja su mali automobili FIAT Punto i Dacia Sandero. Kod Punta je zanimljivo da su i stari primjerci (godina proizvodnje 2011 – 2013.) imali malo kvarova, dok Dacia Sandero dokazuje da jeftino ne znači automatski i loše.

Noviji modeli VW Golfa su dobri, ali starija godišta već imaju dosta problema. No, Golf je u svakom slučaju bolji od konkurenta u kompaktnoj klasi.

ADAC je pripremio i statistiku za električne automobila i ovdje je, naravno, prvi uzrok problema baterija, ali ne ona na koju biste pomislili.

Najviše je grešaka na maloj 12-voltnoj bateriji (odnosno, akumulatoru), čak 54 odsto. Ona obezbjeđuje otvaranje vrata i aktiviranje glavnog baterijskog sistema.

Glavna baterija (uglavnom 400-voltna, u Porscheu Taucan 800-voltna), električni motor i sistem punjenja zasad čine samo 4,4 odsto kvarova. No, ova tehnologija je tek u povoju i vidjećemo koliko će biti pouzdana kad današnji automobili napune deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana